Bağdat'ın havalimanı talebine ret

Bağdat'ın havalimanı talebine ret

1146 kez okundu.
Bağdat'ın havalimanı talebine ret Advert

Havalimanlarının Bağdat yönetimine teslim edilmesi talebini reddeden Federe Kürdistan Bölgesel  Yönetimi, referandumdan dolayı halkın cezalandırılmak istendiğini belirtti. 
Irak Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği tartışmalı referandumu sonrası Bağdat'taki merkezi yönetim ile "havalimanlarını teslim et" restleşmesi yaşanmaya başladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, dün bir açıklama yaparak havalimanları ve sınırların kontrolünün 3 gün içinde merkezi hükümete bırakılmasını istemişti.
 
Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ulaştırma Bakanı Mevlüd Bavêmurad, Bağdat'ın 72 saat içerisinde Erbil ve Süleymaniye Uluslararası Havalimanları'nın merkezi hükümete teslim edilmesi çağrısıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Bağdat'ın bölgedeki havalimanlarının kendilerine teslim edilmesi talebini kabul etmediklerini belirten Bavêmurad, aksi durumda birçok vatandaşın olumsuz etkileneceğini söyledi. Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne ait olduğunu ve çalışmaya devam edeceğini ifade eden Bavêmurad, kararı kabul etmedikleri gibi doğru da bulmadıklarını vurguladı.
 
Havalimanlarının kapatılması halinde birçok vatandaşın bundan olumsuz etkileneceğini dile getiren Bavêmurad, "Bu karardan dolayı birçok hasta, öğrenci, diasporada yaşayan vatandaş, bölgedeki diplomatlar ve Birleşmiş Milletler (BM) çalışanları kötü bir şekilde etkilenecektir" dedi. Referandumdan dolayı halkın cezalandırılmak istendiğini savunan Bavêmurad, böylesi bir durumdan kimsenin netice alamayacağını ve havalimanlarının siyasi meselelere karıştırılmaması gerektiğini kaydetti. Bavêmurad, "Umarız havalimanları kapanmaz ve böyle bir durum da yaşanmaz" diye belirtti.
 
Bunun yanında Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Fayek de Bağdat'ın almış olduğu kararın hem yanlış hem de yasalara aykırı olduğunu ifade etti. 
 
3 GÜN SÜRE VERMİŞTİ 
 
İbadi, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, tüm kara ve hava sınır kapılarının merkezi yönetimin denetimine geçmesi kararı aldıklarını ifade etmişti. İbadi, "IKBY'deki sınır kapıları Irak Sınır Kontrol Kurumu'nun denetimine tâbidir. Sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'den ve IKBY'ye olan tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracağız. Bu kararı Bakanlar Kurulu'nda aldık. IKBY'nin serveti denetimden uzak yönetiliyor ve gelirleri yurt dışındaki kişisel hesaplara gidiyor" ifadelerini kullanmıştı.
 
ULUSLARARASI UÇUŞLAR CUMA GÜNÜ ASKIYA ALINACAK
 
Diğer taraftan Irak Sivil Havacılık Kurumu, yabancı havayolu şirketlerine IKBY'ye yapılacak uçuşların Cuma günü askıya alınacağı bilgisinin iletildiğini duyurdu.  Erbil ve Süleymaniye'ye yapılacak ve buralardan kalkacak tüm uluslararası uçuşların askıya alınacağının belirtildiği açıklamada, sadece iç hat uçuşlara izin verileceği kaydedildi.
 
 
 

 

Kaynak:mezopotamyaajansi.com

 

Bağdat'ın havalimanı talebine ret
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti