Vatanlarına dönen Suriyeli sığınmacılar, yaşadıklarını anlattı

Vatanlarına dönen Suriyeli sığınmacılar, yaşadıklarını anlattı

1092 kez okundu.
Vatanlarına dönen Suriyeli sığınmacılar, yaşadıklarını anlattı Advert

 

Vatanına dönen Suriyelilerden biri olan Spiro X., Şam’ın Cobar mahallesinde doğdu. Daha önce fotoğraf ve video çekimleriyle geçimini sağlayan Spiro, militanlar tarafından evinin yıkılmasından sonra ülkeden ayrılmış.

 

Amal Clooney- George Clooney
© AP PHOTO/ RİCHARD SHOTWELL/INVİSİON
Spiro X. önce Türkiye’ye, oradan da Yunanistan’a ulaştı, son olarak polisin ilgi alanından uzak kalmak için Avusturya’nın dağlık bölgesine yerleşti. İlgili belgeleri oluşturması için bir insan hakları kuruluşundan destek aldı. Avusturya hükümetinin annesinin ülkeye girmesine izin vermemesi, Spiro’ya geri dönme kararı almasında etkili oldu. Spiro, ayrıca sığınmacıların arasında terör örgütleriyle bağlantılı olan birçok kişinin bulunması nedeniyle Avusturya hükümetinin tüm sığınmacılarının yaşamını zorlaştırdığını aktardı.

 

'AVRUPA'DA BULAMADIĞIM NORMAL YAŞAMIMA ŞAM'DA DÖNEBİLDİM'

Abdallah adında diğer bir sığınmacıysa arkadaşlarıyla birlikte savaştan uzak bir yaşam kurmak için Suriye’de yaşlı anne ve babasını bırakarak Avrupa’ya göç etti. Abdallah, “Ekim 2015’te Almanya’ya geldim ve bir yıl boyunca orada yaşadım. Babam öldükten sonra dönmeye karar aldım. Önce Sudan’a, ardından Addis Ababa’ya gittim, oradan da Şam’a döndüm. Ülkeyi yasadışı yollardan terk ettiğim için hükümet yetkililerinin takibinden korkuyordum, fakat beni tutuklamadılar, sakin bir görüşmeden sonra havalimanından serbest bıraktılar. Sonuçta Avrupa’da bulamadığım normal yaşamıma dönebildim” diye konuştu.

GERİ GÖÇ SÜRÜYOR

 

Suriyeli sığınmacılara Avrupa’da destek sağlayan Gurub teşkilatı, her yeni üyesini "Kuşlara vatanlarını niçin terk ettiklerini sormayınız, bunu ne için yapmak zorunda kaldıklarını sorunuz" ifadeleriyle karşılıyor. Sığınmacılar orada hikâyelerini anlatıyor ve edindikleri deneyimleri paylaşıyor.

 

Gurub’u kuranlar, Fuad Omar ve Johny Abud takma adıyla çalışan Nadir A. Nadir, Akdeniz’den sığınmacıları geçiren insan tacirleriyle tekrar karşılaşmak için takma isim kullanıyor. Nadir, sığınmacıların Suriye’ye dönüşlerini sağlamak için sadece yasal yöntemler kullanıyor.

'İKAMET ADRESİNİN DEĞİŞTİRİLEMEYECEĞİNE DAİR YASA ÇIKARILDI'

Fuad Omar, çoğu sığınmacıların Avrupa’daki gerçek hayattan şoke olduklarını ve oraya uyum sağlayamadıklarını anlattı. Omar, “Herkes dili öğrenemedi, çok sayıdaki kurala alışamadı. Örneğin 2016’da çok özel geçerli nedeni olmadan kayıtlı olunan ikamet adresinin değiştirilemeyeceğine dair yasa çıkarıldı” diye konuştu.

 

Avrupa’daki çocuk haklarını koruma teşkilatlarının çok güçlü olduklarını söyleyen Johny Abud ise, kuruluşların çocukların ailelerinden ağır şartlar talep ettiklerini ve ailelerin bu şartları yerine getiremediklerini söyledi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bu yılnaşı itibarıyla ülkelerini terk eden kişilerin sayısı 5 milyon kişiyi aştı. Avrupa ülkelerinden sadece Almanya’da 400 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Avrupa ülkeleri Suriye yönetimine karşı retoriğini değiştirdi ve Suriyelilere vatanlarında dönmesi için kendilerine destek sağlıyor.

kaynak:  https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201709271030338291-vatanlarina-donen-suriyeli-siginmacilar-yasadiklarini-anlatti/

Vatanlarına dönen Suriyeli sığınmacılar yaşadıklarını anlattı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Seyyithan Atilla:
Seyyithan Atilla: "1 Nisan'da Hizmet Dönemi Başlıyor"
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı