Katalonya'da referandum: Müdahaleye rağmen halk sandıklara gidiyor

Katalanlar bağımsızlık referandumu için sandık başına giderken, kısa süre sonra İspanya İçişleri, sandık ve pusulalara el konmaya başladığını duyurdu. Katalan yetkililer, 38 kişinin yaralandığını açıkladı. Ancak halk oy kullanmakta ısrar ediyor.

1009 kez okundu.
Katalonya'da referandum: Müdahaleye rağmen halk sandıklara gidiyor Advert

İspanya'nın Katalonya bölgesinde bugün düzenlenen bağımsızlık referandumu öncesi özerk yönetim ile merkezi hükümet arasında başlayan gerilim tırmanıyor. Bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan, yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu. Oy verme işlemi yerel saatle 09.00'da başladı. İspanya İçişleri Bakanlığı, oy sandığı ve pusulalarına el koyulmaya başlandığını açıkladı. Polisin girmeye çalıştığı seçim merkezlerinde arbede çıktı.

Katalanlar seçim merkezlerine akın ederken, Barcelona Limanı'nda konuşlandırılan polis, kentlere sevk edildi. Katalonya yerel hükümeti, referandumdan evet sonucunun çıkması halinde 48 saat içinde bağımsızlığın ilan edileceğini duyurdu.

10 BİNDEN FAZLA POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Referandum, merkezi hükümet ile yerel hükümet arasındaki gerginlikle başladı. Katalonya yerel hükümeti 2 bin 315 noktada oy kullanılacağını açıklarken, İspanya merkezi hükümeti, polisin oy verme yeri olarak kullanılması planlanan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı. İspanya İçişleri Bakanlığı, referandumu engellemek için 10 binden fazla polis ve askeri Barcelona sokaklarında görevlendirdi.

Reuters'ın aktardığına göre, Barcelona'daki bir okuldaki yetkililer, polis müdahalesine karşı vatandaşlardan okulun girişini kapatmalarını istedi.

9 MİLYONDAN FAZLA OY PUSULUSINA EL KONULDU

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Jordi Turull, yaptığı basın açıklamasında "Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz" dedi. Turull, evlerde basılmış oy pusulalarının da geçerli kabul edileceğini açıkladı. Turull, ayrıca jandarmanın 9 milyondan fazla oy pusulasına el koyduğunu duyurdu.

SANDIKLARA EL KOYULDU

İspanya İçişleri Bakanlığı, Katalonya bölgesindeki "yasa dışı bağımsızlık referandumu"na izin vermediklerini ifade ederek, tüm oy pusulalarına ve sandıklara el koymaya başladıklarını açıkladı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

10.00 - İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinde, Madrid ile ilişkileri iyice geren bağımsızlık referandumu için oy verme işlemi yerel saatle 09.00'da başladı.

 

10.10 - İspanya İçişleri Bakanlığı'nca polisin bazı seçim sandıklarına ve oy pusulalarına el konulduğunu açıkladı.

 

10.20 - Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un oy kullancağı Girona bölgesindeki seçim merkezine de el konulduğu, merkezin etrafının sarıldığı açıklandı.

 

10.25 -  Girona'da yer alan Sant Julia de Ramis seçim merkezinde oy kullanacak olan vatandaşlarla polis arasında arbede yaşandı.

 

10.50 - Girona kentindeki belediyeye ait spor salonuna gelen yaklaşık 80 jandarma, kapı önünde barikat kuran bağımsızlık yanlılarını dağıtarak, salonun kontrolünü ele geçirdi.

 

11.00 - Jandarma, bazı oy kullanma merkezlerinde interneti kesti.

 

11.10 - Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont oyunu kullandı.

 

11.20 - Barselona ve Gironi kentlerinde bağımsızlık yanlıları ile polis ve asker arasında yaşanan olaylarda yaralananlar olduğu bildirildi.

 

11.41 - İspanyol Hükümeti'nin Katalonya Valisi Enric Millo, "Yasa dışı olan bir referandumu engellemek için seçim masaları, sandıklar ve oy pusulalarına müdahale ediyoruz. İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık" dedi.

 

12.00 - Katalan hükümet sözcüsü Jordi Turull, kurulan seçim sandıklarının yüzde 73'ünde oy kullanma işleminin gerçekleştirilebildiğini açıkladı.

 

12.20 - Polisin oy kullanılmasını engellemek için plastik mermi kullandığı iddia edildi.

 

12.35 - Katalonya sağlık hizmetlerinden yapılan açıklamaya göre, çıkan olaylarda 38 kişi yaralandı.

 

12.50 - Barcelona'nın Belediye Başkanı Ada Colau, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u istifaya davet etti. Colau, polisin Katalanlara yönelik şiddetini kınadı.

Kaynak:www.mezopotamyaajansi.com

Katalonya'da referandum: Müdahaleye rağmen halk sandıklara gidiyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İsrail Başbakanı Netanyahu: Hükümet, Tekuma Planını onayladı
İsrail Başbakanı Netanyahu: Hükümet, Tekuma Planını onayladı
İsrail ordusu, Hizbullah’a yönelik saldırılarına devam ediyor
İsrail ordusu, Hizbullah’a yönelik saldırılarına devam ediyor