Şırnak’ın Cizre ilçesinde kış aylarında yağan yağmurla birlikte kentin ortasından geçen Dicle Nehri'nin debisi yükseldi. Yükselen su debisinden dolayı meydana gelen su taşkınları, kendisiyle birlikte etrafında bulunan çok sayıda ağaç ve çalı çırpıyı da sürüklüyor.
MESAİ ERKEN BAŞLIYOR
Birçok kentten geçtikten sonra Cizre’ye doğru uzanan nehir tarafından taşınan ağaç ve çalı çırpı ise, bazı kadınlar tarafından toplanarak tandırlarda yakacak olarak kullanılıyor. İlçeye bağlı Dicle Mahallesi'nde oturan bazı kadınlar, özellikle sonbahar ve kış aylarında topladıkları çalı çırpı ve ağaç dalları için nehrin kenarında mesaiye başlıyor. Genelde kimsenin olmadığı vakitlerde nehrin kenarına gelen kadınlar, suya kapılma riskine rağmen topladıkları ağaç dalları ve çalı çırpıları evlerinin önünde biriktiriyor.
SUYA KAPILMA TEHLİKESİNE RAĞMEN…
Evi nehrin kenarında bulunan 60 yaşındaki Meryem Doruk, yıllardır saatlerce mesai harcayarak çalı çırpı toplayan kadınlardan birisi. Her yıl düzenli olarak bu işi yaptığını kaydeden Doruk, topladıklarını akşam saatlerinde çocuklarının yardımıyla eve götürüyor. Suya kapılma tehlikesine rağmen artık bu işte profesyonelleştiğini belirten Doruk, evde oturmak yerine yakacak toplayarak bir iş yaptığını söyledi.
kaynak:mezopotamyaajansi.org