Göbeklitepe “Unesco Dünya Mirasına” En Yakın Adaydır

(Ruha Haber Ajansı – RHA) Urfa Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Uğur Beyazgül Göbeklitepe’deki uygulamaların dünya standartlarına uygun olduğunu söyledi.

825 kez okundu.
Göbeklitepe “Unesco Dünya Mirasına” En Yakın Adaydır Advert

Beyazgül, yaptığı yazılı açıklamada,”Son günlerde kamuoyuna açık olarak yapılan Göbeklitepede ki uygulamaları eleştiren haber ve açıklamalar, UNESCO yolunda büyük masraflarla, büyük çabalarla gerçekleştirilen Göbeklitepe çalışmalarına ve imajına önemli derecede zarar vermektedir… Dünyada eşsiz bir konumda olan bu yapıyla ilgili uygulamalara yapılan  eleştiriler her ne kadar iyi niyetle yapılsa da, Göbeklitepe’ye duyulan aşırı ilginin heyecanıyla yapılmış, düşünülmeden ve prosedüre uygun olmayan vakitsiz yaklaşımlardır.

Göbeklitepe de yapılan uygulamalar 2863-5226 sayılı kanun ile 5/11/1999 tarih 658 sayılı yüksek kurul kararlarına tamamıyla uygundur.. Bu kararlara göre ören yerlerinin gezilip görülüp tanıtılması için bakanlıkça çevre düzenlemesi projesi yapılır..Bu çevre düzenlemesinde yürüyüş yollarıda belirlenir..Bu yürüyüş yollarının malzemesi ahşapta  olabilir, dogal taş veya bordür taşı da olabilir..Bu malzemeler tarihi alana uzaklığına göre belirlenir.. Genelde tarihi alana yakın kısımlarda ahşap malzemeler, giriş kapısı ve bekçi kulübesine yakın kısımlarda taş malzemeler kullanılır.” diye konuştu.

‘İTİRAZ PROJE SAFHASINDA YAPILMASI GEREKİYORDU’

“Göbeklitepede’ki uygulamada da aynı anlayış gözetilmiştir.. Bazı arkeologlar tümünün ahşap olmasını istyebilir. Bu tercih meselesidir..” diyen Beyazgül, şunları kaydetti:”Eğer itiraz edenlerde, böyle bir tercih  hassasiyeti  var idiyse, bu itirazın proje safhasında yapılması gerekirdi..  Kamuoyuna duyurmadan, Göbeklitepenin imajına zarar vermeden bu konuda resmi itirazlar halen yapılabilinir. Zira dökülen çimentolar dünya standardına uygun olarak Geotekstil keçelerin üzerine dökülmekte ve her an kaldıralabilinir niteliktedir.. Ayrıca kanuna ve ilke kararlarına uygun olarak ören yerlerinde yapılacak projelerde, bekçi kulübesi,bilet gişesi,wc,zorunlu ihtiyac birimleri(  otopark,gezi yolu ve tanıtım panoları) yapılabilir..Bu öneriler kazı başkanı, yoksa müze müdürlüğü öneri görüşleri doğrultusunda sunulur, bakanlıkça değerlendirilir.. Koruma kurulu kararıyla müze denetimin de uygulanır..

‘YETERKİ HER ŞEY BİLİMSEL VE YASALARA UYGUN OLSUN’

Göbeklitepe de kullanılan çimento kalınlığı ve Geotekstil keçe üzerine yapılan uygulama ve uygulamada kullanılan lastik ayaklı paletler tamamıyla dünya standartlarına uygundur.. Ören yerlerinde kesinlikle çimento kullanılmayacak,iş makinesi girmeyecek kuralı diye  bir sınırlama yoktur.. Öyle olsaydı Göbeklitepeyi örten güzelim dalga çatısının inşa edilmesi ve stabil durması mümkün değildi. Yeterki her şey bilimsel ve yasalara uygun olsun.”

‘ÇİMENTOTEPE’ PAYLAŞIMLARI TAMAMIYLA GÖBEKLİTEPEYİ İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇALIŞMALARIDIR’

Tüm Şanlıurfalılara çağrıda bulunan Beyazgül,”Göbeklitepe için  yapılan ‘Çimentotepe’ paylaşımları tamamıyla Göbeklitepeyi itibarsızlaştırmaya çalışan,UNESCO yolunda yara almasına yönelik art niyetli kampanyalardır.. Heyecanla beklediğimiz, Göbeklitepenin  açılışına gölge düşürecek açıklamalardan kaçınmaya, tüm Urfalıları Göbeklitepeye sahip çıkmaya çağırıyoruz..” diyerek sözlerine son verdi.

Göbeklitepe “Unesco Dünya Mirasına” En Yakın Adaydır
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Seyyithan Atilla:
Seyyithan Atilla: "1 Nisan'da Hizmet Dönemi Başlıyor"
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı