Savaş Urfa'da turizmi vurdu

AKP hükümetinin "çözüm sürecini buzdolabına kaldırması"ndan sonra devreye konulan savaş ve peş peşe yaşanan bombalı katliamlar tarihi şehir Urfa'da turizmi bitirme noktasına getirdi. "Barış havası"nda kentteki otellerin doluluk oranının yüzde 100 arttığına dikkat çeken Urfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı M. Kamil Türkmen, "Çözümü buzdolabında bekletmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

1903 kez okundu.
Savaş Urfa'da turizmi vurdu Advert

Tarihi ve kültürel değerleriyle turizmin önemli merkezlerinden olan Urfa'da 2013 yılına oranla otellerin doluluk oranları yüzde 90'lardan yüzde 30'lara kadar geriledi. Yerli ve yabancı turist oranında yaşanan ciddi düşüşler sonucu kimi oteller durma noktasına geldi, kimi oteller kapandı, kimi oteller de "geçici tadilat" adı altında dinlenmeye çekildi. Otel işletmecileri bu tabloyu, yeniden devreye konulan savaş konseptine ve 20 Temmuz'da Suruç'ta yaşanan bombalı saldırıya bağlıyor. Bu gelişmelerden sonra turizm acentelerine yapılan toplu seyahat rezervasyonları da bir bir iptal edilmeye başlandı.

 

'Barış havası'nda yüzde 100 artış

 

Urfa Bölgesel Turist Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı M. Kamil Türkmen, 2015'te de turist sayısı bakımından artış beklediklerini ancak Suruç katliamından sonra özellikle yabancı turistlerin rezervasyonlarını iptal ettiğini belirtti. Krize dönüşen durumu "barış havası"nın bitmesine bağlayan Türkmen, "2010 yılında Urfa'ya gelen turist sayısı 420 bin civarı, 2014 yılında ise turist sayısı 810 bin civarı. Bu rakam şunu gösteriyor, barış ve huzurun olduğu ve ötekileştirmenin olmadığı zaman yüzde 100'lük bir artış söz konusu oldu" dedi.

 

Savaş turizmi bitirme noktasına getirdi

 

2015 için hedeflerinin 1 milyon turist olduğunu ifade eden Türkmen, Kasım ayı sonuna kadar gelen turist sayısının 627 bin olduğuna belirterek, gelen turist sayısının hedefin çok altında olduğunu söyledi. Turistlerin şehri ziyaret etmesinin butik otellere, hediyelik eşya satıcılarına, turist rehberlerine ve turizm acentelerine sıcak para olarak yansıdığını belirten Türkmen, çözüm sürecinin turist sayısına yansıdığının altını çizerek, "Çözüm sürecinde turist sayısında yüzde 100'lük bir artış yaşandı. Geçtiğimiz Mayıs aylarında otellerde boş yer bulunmuyordu" dedi.

 

'Çözümü buzdolabında bekletmeye kimsenin hakkı yok'

 

7 Haziran genel seçimlerden sonra başlayan çatışmalı sürecin tüm halkları etkilediğini söyleyen Türkmen, "Çözüm sürecini kimsenin buzdolabında bekletmeye hakkı yok. Çözüm sürecine ne derseniz deyin, adı barış mı olur, kardeşlik mi olur ama halk bunu istiyor. Bu çatışmalı süreç bizi üzüyor. Biz, insanların gümbür gümbür gelip, seyahat etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

"Savaş devam ederse ekonomi çöker"

 

Çatışma sürecinin birçok oteli kapatma noktasına getirdiğinin altını çizen Grant Urfa Hotel Müdür Yardımcısı M. Emin Bürmek, "Suruç olayından sonra bazı oteller kapanma noktasına geldi. Gidişatın daha da kötü olacağını düşünüyoruz. Fiyatlarımızı düşürdüğümüz halde müşteri sıkıntısı yaşıyoruz" dedi. "Savaş devam ederse ekonomi çöker" diyen Bürmek, yetkililere şöyle seslendi: "Buzdolabına koyduğunuz süreci çıkarın, biz de üzerimize düşeni yapalım." (diha)

 

 

 

Savaş Urfa turizmi vurdu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti