Çakar: “Tarihi Boğmak İnsanlığı Boğmakla Eş Değerdir”

Kızıltepe ÇEV-GÖN Başkanı Menduh Çakar, Hasankeyf ile ilgili bir açıklama yaptı.

3213 kez okundu.
Çakar: “Tarihi Boğmak İnsanlığı Boğmakla Eş Değerdir” Advert

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Batman’da Ilısu Barajı’nın altında kalacak tarihi ilçe Hasankeyf’in 600 haneli Bahçelievler ve Kale mahallelerinin boşaltılması için kaymakamlığa yazı gönderdi.

Kurulacak baraj için Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar, bu açıklamayı yaptı:

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle'nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. İlçenin tarihi, 10.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. Ayrıca Hasankeyf, 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir.

Hasankeyf, Dicle üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölü nedeniyle sular altında kalma ve tüm kültürel hazinesini yitirme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu nedenle Ilısu barajı suları altında kalacak olan Hasankeyf’te kurtarma kazıları ile tarihi eserlerin taşınmasıyla ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Son olarak yayınlanan bir habere göre Hasankeyf’in boşaltılması istenmiş.

 

Bizler umuyoruz ki, binlerce yıllara dayanan bu tarihin sular altında kalmayacağına.  Çünkü: “Tarihi Boğmak insanlığı boğmakla eş değerdir.” Tarihini bilmeyen bir halk geleceğini sağlam temeller üzerinde inşa edemezler.

 

Bizler Mardin Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği olarak her zaman Hasankeyf’in yanında olduk. Tüm toplantı ve etkinliklerine üyelerimizle afiş ve pankartlarımızla  destek verdik. Katılım sağladık, açıklamalar yaptık.  Destek vermeye de devam edeceğiz.

Ekoloji ve Tarihi Eserlerimize sahip çıkalım.Çevre  ve doğayı koruyalım. Ormanlarımıza sahip çıkalım. Doğa ve çevre kıyımına hayır, termik santrallere hayır diyelim.

Sağlıklı yaşam,  özgür bir gelecek için; tarihimize sahip çıkalım.

 

 

 

 

 

 

Urfa haberleri hdp akp chp mhp siyaset savaş yaşam ölüm Ortadoğu kürtistan türkiye spor gap apo pkk demokrasi adalet dünya
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Seyyithan Atilla:
Seyyithan Atilla: "1 Nisan'da Hizmet Dönemi Başlıyor"
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı