Urfa’da Kürklerini Açık Artıma Usulüyle Satışa Sunuyor.

Şanlıurfa’da, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bölgeye has olarak el emeği göz nuruyla 40 kuzu derisinden hazırlanan kışlık kürkler büyük ilgi görüyor. 70 yıldır kürk yapan 87 yaşındaki Mehmet küçük, günlerce uğraştığı kürklerini, daha sonra sipahi pazarında açık artıma usulüyle satışa sunuyor.

GÜNCEL - 08-02-2017 19:41

Şanlıurfa’da sayıları her geçen gün azalan kürkçülük mesleğini 70 yıldır sürdüren 87 yaşındaki kürkçü ustası mehmet küçük, ilerleyen yaşına rağmen ata meleğini sürdürmeye devam ediyor.

 Kürk ustası küçük bir dükkânda el emeği göz nuruyla 15 günde tamamladığı kuzu derisinden yaptığı kürkler, daha sonra açık artırma usulüne göre satışa sunuluyor.

 Oldukça zahmetli emek isteyen bir mesleği ilerleyen yaşına rağmen sürdürmeye çalışan küçük, 40 kuzu dersinden ancak 1 adet kürk yapıldığını belirtti

 Kürkçü Mehmet küçük, Şanlıurfa’nın en eski mesleklerinden biri kürkçülüktür. Daha önceden bulunduğum çarşıda yüzlerce kürkçü bulunmaktaydı. Şimdilerde ise 2-3 kişi kaldı. Genellikle yaptığımız kürkler, ana rahminde ölen ya da en fazla 5 aylık iken ölen kuzuların tüylü derilerinden bu kürkleri yapıyoruz. Şanlıurfa dışında başka bir yerde bulmayacağınız bu kürkler, yakasız ve cepsiz olarak yapılıyor. Birbirine diktiğimiz bu kürklerin üzerine ‘şakaf’ denilen siyah kumaşla kaplayıp aba gibi bolca bir giysiye dönüşüyor. Bu kürkleri genellikle aşiret reisleri, dükkanlarında camekan bulunmayan esnaflar soğuktan korunmak için giyiyor. Tamamladığımız bu kürkler daha sonra kürkçüler pazarında delallar aracılığıyla açık artırma usulüne göre satışı yapılıyor.” Diye konuştu.

 Uzun uğraşlar sonucunda tamamlanan kürkler, sipahi pazarında halk arasında ‘delal’ diye tabir edilen hacı seydi ziya, 17 yıldır kürk ve halıları gezdirerek açık artırma uslüne göre sattığını söyledi. Delal tarafından satılan her mal için yüzde 10 komisyon ödeniyor.

 

Haber-kamera: kadir çelikcan

 

 

Günün Diğer Haberleri