Mardin Büyükşehir Belediyesinde Çevre koruma ve Kontrol Daire Başkanı olarak çalışmakta olan 178 kişi 677 Sayılı Kanun hükmünde Kararname ile Devlet memurluğundan ihraç edildi. Oysaki Mardin Büyükşehir Belediyesi, daha 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmiş ve Mardin halkına hizmet etmeyi görev edinmiş bir belediyedir. Buna rağmen 2016 yılı içerisinde 3 (üç) defa Mülkiye Müfettişleri ve Sayıştay tarafından denetlenmiştir. Yapılan bu denetimleri yüzünün akıyla geçmiştir. Mardin Büyükşehir Belediyesinde çalışan 178 çalışanın hiç bir örgütle doğrudan veya dolaylı irtibatı olmamasına rağmen haklarında hiç bir soruşturma, açığa alma, gözaltı ve tutuklama kararı olmadan keyfi olarak kanunlar ve hukuk ayaklar altına alınarak 178 çalışan 677 Sayılı kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmiştir. Hakka hukuka ve adalete aykırı olarak icra edilen bu uygulamadan vazgeçilmesi ve 178 emekçi / işçi insanımızın bir an önce işlerine iade edilmesi ailelerin, halkımızın ve kamuoyunun haklı bir beklentisi ve talebi olarak aylardır defalarca birçok platform ve zeminde dile getirilmiştir.
Bu bağlamda;
1-Adı geçenlerin iş akitlerinin fesih edilme gerekçesi nedir?
2-Yapılan disiplin soruşturmasında şikâyetçi kimdir? Şikâyet ve karar tarihleri nedir?
3-Somut hiçbir suçlama, hiçbir kanıt olmadan, hiçbir hukuki çerçeveye dayanmayan bir biçimde, işçilerin işten atılması vicdanen kabul edilebilir mi?
4-Bakanlık olarak bu tür keyfi işten çıkarmalar için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
5-Babaları ya da Anneleri işten çıkarılma sonucu maddi manevi ve psikolojik o kadar mağdur olan çocuklardan ve ebeveynlerden haberdar mısınız?