Demirtaş: Görüşülecek bir şey yok

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, Suriyeli mültecilerin Maraş’a yerleştirilmesi konusunu eleştirdi.

1155 kez okundu.
Demirtaş: Görüşülecek bir şey yok Advert

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağı toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Partisinin oylarının düştüğü yönündeki iddialara reddeden Demirtaş, “Türkiye’de barış çağrısını yüksek sesle yapan tek bir parti kalmıştır, o da HDP’dir” dedi.

 

Rûdaw muhabirinin, “Mültecilerin Alevilerin yoğun olduğu bölgelere yerleştirilmesi konusu var. Partinizin bununla ilgili değerlendirmesi var mı?” sorusu üzerine de Selahattin Demirtaş şu yanıtı verdi:

 

"Türkiye'de 3 milyona yakın sığınmacı var. Bu insanların durumunu geri gitsinler anlayışıyla ele alamayız. Fakat Türkiye'de de bir hukuka kavuşturulmaları lazım. Mülteci hukukundan yararlanamıyorlar. İltica edemiyorlar. Madem Türkiye'de yaşayacaklarsa demografik müdahalelere, etnik çatışmalara, mezhep gerilimlerine de fırsat vermeyecek düzenlemeler yapmak gerekir.

 

O insanları tehdit olarak görmemek lazım ama Maraş gibi Alevi katliamının daha travmasının atlatılamadığı bir yerde oradaki nüfusun birkaç katı Suriyeli mülteciyi oraya götürürseniz, zaten bir güven oluşturmamışsınız hükümet olarak, oradaki insanları tedirgin edersiniz.”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “PKK yanlılarının vatandaşlıktan atılması” sözlerine ilişkin ise HDP lideri şunları söyledi:

 

“Bakanlıkla görüşülecek bir şey yok. Bu husus darbe dönemlerinde hayata geçirilmiş cunta uygulamalarıdır. Benzer uygulaması Hitler faşizminde gerçekleşmiş bir uygulamadır. Vatandaşlıktan çıkarmanın koşulları öyle kolay değil. Bu vatan herkesin ortak vatanıdır. Böyle görecek herkes ve buna inanacak.

 

Tek bir etnik kimliğin, tek bir ırkın vatanı değil. Irkçılık yaparak 'Benden olmayan herkes vatan hainidir. Bu ülkenin vatandaşlığını taşıyamaz' derse kendi eliyle toplumu paramparça etmiş olur. Aslı insanlıktan çıkmış olanlar bizi vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyorlar. Biz kendilerini insanlığa davet ediyoruz”

 

Kürt illerindeki çatışmalar konusunda HDP’nin diplomatik çabalarının zayıf kaldığı eleştirilerine ise Demirtaş, parti ve kişi bazında uluslararası alanda çok çaba gösterdiklerini ve Türkiye’de “barış bloku” oluşturulması gerektiğini dile getirdi.rudaw

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Memleket Partisi'nden “genel merkez kapatıldı” iddialarına yanıt
Memleket Partisi'nden “genel merkez kapatıldı” iddialarına yanıt
Bakan Bak'tan milli sporcu Serkan Yıldırım'a tebrik
Bakan Bak'tan milli sporcu Serkan Yıldırım'a tebrik