Kürdistan Bölgesi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ile Tahran arasında geçen yıl, tutuklu ve hükümlülerin değişimi için bir anlaşma imzalanmıştı.

 

Geçen yıldan beri Kürdistan Bölgesi’nden 97 İranlı tutuklu ve hükümlü ülkelerine gönderilirken, Tahran’da tutuklu bulunan 3’ü Süleymaniyeli 5 Kürt tutsak da Erbil’e gönderildi.

 

Anlaşmadan yararlanıp Kürdistan’a gönderilen ve isminin açıklanmasını istemeyn tutuklulardan biri, “Bu anlaşmayla Tahran’a gönderilen tutukluların bazıları kefaletle serbest bırakıldığı için anlaşma devam etmeyebilir. Çünkü arada güvensizlik oluştu” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Yetişkinler Hapishanesi Müdürü Şerko Arif, “Tahran’a gönderilen tutuklular kefaletle de serbest bırakılıyor. Anlaşma gereği her iki taraftan birer komisyonun, karşılıklı olarak tutukluları ziyaret etmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Tahran tarafından tutukluların kefaletle serbest bırakılmasına ilişkin ise Şerko Arif, “Sürecin tekrar işlenmesi konusunda sorun çıkabilir. Ancak şu an devam ediyor. Ülkelerine gönderilen tutuklular hakkında, bulundukları ülkenin yasaları gereği karar veriliyor. Konu bizimle ilgili değil” ifadelerini kullandı.

 

Erbil-Tahran arasında 6 Temmuz 2015 yılında tutuklu ve hükümlü değişimi anlaşması imzalandı.

  

Resmi verilere göre Kürdistan Bölgesi’nde 159 İranlı tutuklu bulunuyordu. İran’daki tutuklu ve hükümlüler için ise sayı verilmemişti.

  

Erbil ile Tahran arasındaki anlaşma adli tutukluları kapsıyor.rudaw