Binlerce Çölyak Hastalarının Sorunları Meclise Taşındı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Türkiye'de çölyak tanısı konmuş binlerce yurttaşın ve henüz tanı alamamış yaklaşık yüz binlerce hastanın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

3071 kez okundu.
Binlerce Çölyak Hastalarının Sorunları Meclise Taşındı Advert

Türkiye'de çölyak tanısı konmuş binlerce yurttaşın ve henüz tanı alamamış yaklaşık yüz binlerce hastanın sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan çölyak hastaları hakkındaki sorularına yanıt isteyen Sürücü,"Gluten içermeyen gıdalarla beslenmek zorunda olan çölyak hastalarının en büyük sorunlarından birisi beslenme sorunu. Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da hastalar yemeleri gereken glutensiz yiyecekleri her yerde bulamamaktan bulsalar dahi pahalı olduğu için alamamaktan şikâyetçi durumdalar.

Çavdar, arpa, yulaf gibi birçok tahılın fiyatı, glüten proteine karşı hassasiyeti olan, çölyak hastalarını zorlayacak noktaya gelmiştir. Çölyak hastaları halihazırda pahalı olan glütensiz gıdaların zamlanmasıyla birlikte daha çok zorluk yaşamaya başlamışlardır. Şanlıurfa’da birçok hasta, 2170 çölyak hastası, kendilerine verilen aylık 169 TL’lik maddi yardımla ürünleri alamaz duruma gelmişlerdir.  Çölyak hastaları tarafından tüketilen glütensiz besinlerin çoğunun fiyatı dövizdeki artış nedeniyle yükselmiş çölyak hastaları aldıkları maddi destekleri alamaz duruma gelmişlerdir.

Bu bağlamda;
Türkiye genelinde kaç çölyak hastası vardır ve bunlara ödenen yardımların toplamı ne kadardır?
Çölyak hastalarının tüketmeleri gereken gıdaların üretimi ve bu ürünlere erişimleri konusunda Bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?
Enflasyonist ortamda ürün fiyatları artarken söz konusu hastalara yapılan ödemelerin artışı konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
Çölyak hastalarına ödenecek miktar belirlenirken dikkate alınan kriterler nelerdir? " ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'da olmayan kan merkezi meclise taşındı! Bakan Koca'ya soruldu

https://rhaajans.com/haber/12477690/urfada-colyaklilarin-buyuk-caresizligi-enflasyon-colyak-hastalarini-vurdu

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve içtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ederim.

Ayşe SÜRÜCÜ Şanlıurfa Milletvekili

Gluten içermeyen gıdalarla beslenmek zorunda olan çölyak hastalarının en büyük sorunlarından birisi beslenme sorunu. Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da hastalar yemeleri gereken glutensiz yiyecekleri her yerde bulamamaktan bulsalar dahi pahalı olduğu için alamamaktan şikâyetçi durumdalar.

Çavdar, arpa, yulaf gibi birçok tahılın fiyatı, glüten proteine karşı hassasiyeti olan, çölyak hastalarını zorlayacak noktaya gelmiştir. Çölyak hastaları halihazırda pahalı olan glütensiz gıdaların zamlanmasıyla birlikte daha çok zorluk yaşamaya başlamışlardır. Şanlıurfa’da birçok hasta, 2170 çölyak hastası, kendilerine verilen aylık 169 TL’lik maddi yardımla ürünleri alamaz duruma gelmişlerdir.  Çölyak hastaları tarafından tüketilen glütensiz besinlerin çoğunun fiyatı dövizdeki artış nedeniyle yükselmiş çölyak hastaları aldıkları maddi destekleri alamaz duruma gelmişlerdir.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye genelinde kaç çölyak hastası vardır ve bunlara ödenen yardımların toplamı ne kadardır?
  2. Çölyak hastalarının tüketmeleri gereken gıdaların üretimi ve bu ürünlere erişimleri konusunda Bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?
  3. Enflasyonist ortamda ürün fiyatları artarken söz konusu hastalara yapılan ödemelerin artışı konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  4. Çölyak hastalarına ödenecek miktar belirlenirken dikkate alınan kriterler nelerdir?

 

 

Binlerce Çölyak Hastalarının Sorunları Meclise Taşındı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Memleket Partisi'nden “genel merkez kapatıldı” iddialarına yanıt
Memleket Partisi'nden “genel merkez kapatıldı” iddialarına yanıt
Bakan Bak'tan milli sporcu Serkan Yıldırım'a tebrik
Bakan Bak'tan milli sporcu Serkan Yıldırım'a tebrik