Kahramanmaraş merkezli depremlerde Şanlıurfa'da yıkılan binalarla ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 33 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Şanlıurfa 'da yıkılan binalarla ilgili Şanlıurfa’da Cumhuriyet başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Yürütülen soruşturma kapsamında binaların yapımını üstlenen ve sonradan imara aykırı şekilde değişiklik yaparak yıkılmasına neden oldukları iddiasıyla 33 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Polisin eş zamanlı farklı adreslere düzenlediği operasyonda gözaltına alınanlar sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Gözaltına alınan kişiler arasında Haliliye ilçesi Yenişehir Mahallesi'nde yıkılan binanın altındaki marketin kolonlarını kestikleri ileri sürülen işyeri sahipleri ile Kolonu kesildiği ileri sürülen binanın müteahhiti ve aralarında kamu çalışanlarının da bulunduğu 13 kişi gözaltı alına alındı.
Gözaltına alınan diğer isimlerin de binanın yüklenici müteahhit firma sahipleri ile fenni sorumlusu olan inşaat mühendisleri olduğu belirtildi.
TEDBİR KARARI
Soruşturmayı yürüten savcıların sadece depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturmayı yürüttükleri bildirildi. Soruşturma kapsamında ayrıca yıkılan binalarda ihmal, kusur ve sorumlulukları olduğu değerlendirilen diğer müteahhit ve fenni sorumluların da tespiti için çalışmaların devam ettiği, kaçma veya delil karatma ihtimaline karşı gerekli tedbirlerin de alındığı öğrenildi.
Çöken binaların enkazlarından doğru ve eksiksiz delil toplama işlemleri de jeoloji ve inşaat mühendisleri ile mimarlardan oluşturulan uzman bilirkişi heyeti tarafından koordineli biçimde yürütülüyor. Olay yerinden toplanan deliller, alınan görüntüler ve tespitler tutanakla kayıt altına alınıyor. Yıkılan ve ağır hasarlı olarak oturulamaz hale gelen binaların yapı ruhsatları, yapı kullanım belgeleri ile mimari ve statik projeleri de yapı denetim firmaları ile ilgili belediyelerin imar daire başkanlıklarından acil olarak istendi. Çöken enkazlardan alınan demir ve beton numuneleri de incelenmek üzere soruşturmayı yürüten Başsavcılığın talimatıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı lisanslı laboratuvarlara gönderildi.
Delil toplama işlemlerinde binanın mernis adres kaydı, tapu kayıtları, yapı türü, kat sayısı, mevcut proje haricinde sonradan bir tadilat değişikliği yapılıp yapılmadığı, taşıyıcı sistem, yapı ruhsatı veya yapı kullanım belgesi, varsa mimar ve betonarme statik proje bilgi ve belgelerin temin edilmesi, genel enkaz görüntüsü, kolon, kiriş, döşeme ve temel yapının video ve fotoğrafları da soruşturma dosyasına ekleneceği öğrenildi.Gözaltına alınanların Emniyet Müdürlüğündeki sorgusu sürüyor.

