Vekil Önen’den Urfa'ya "Şanlı" ünvanı verilmesinin 39.Yıl dönümü mesajı;

“104. yıl önce yazılmış bir destanın 39 yıl önce tescil edilmiş Şanlı ünvanının gurur ve onurunu yaşıyoruz”

598 kez okundu.
Vekil Önen’den Urfa'ya Advert

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Şanlıurfa’ya Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanca mücadeleden dolayı, 22 Haziran 1984 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Şanlı’ unvanının verilişinin 39. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

AK Vekil Emin Önen mesajında, 104. yıl önce yazılmış bir destanın 39 yıl önce tescil edilmiş Şanlı ünvanının gurur ve onurunu yaşadığımızı söyled.

 

Şanlıurfa’nın, büyük bir tarihi, kültürel zenginliğe sahip olduğunu, sahip olduğu insan kaynağı, tarımsal potansiyeli ile istikrarlı şekilde büyümeye devam eden şehirlerin başında geldiğini belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, “Bu gün; 104. yıl önce yazılmış bir destanın 39 yıl önce tescil edilmiş Şanlı ünvanının gurur ve onurunu yaşıyoruz. Geçmiş yıllardan bu yana gözü hiç bir zaman bu ülkeden ayrılmayan işgalcilere karşılık; Türk’ü, Kürd’ü, Arap'ı, şehirlisi ve köylüsüyle büyük bir kahramanlık örneği göstererek düşmanın kovuluşunu tescillediğimiz gururlu ve onurlu bir günü yaşıyoruz. Bu memleket bugün, yarın ve gelecekte de aynı şekilde davranacaktır. Çok büyük bir tarihimiz, çok zengin ve güçlü bir geçmişimiz var. Her zaman Devletinin yanında yer alan, birlik ve beraberlik içersinde hareket eden Şanlıurfalı hemşehrilerimi tebrik ediyorum” dedi.

 

Şanlıurfa, geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yaptı

 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, şehrin geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, ekonomik, siyasi, ticari ve sosyal anlamda da bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Bu sebeple tarih yapraklarına baktığımızda bu stratejik öneminden dolayı Şanlıurfa bir çok savaş, yıkım ve istilalarla karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan sonuncusu, Birinci Dünya Savaşı sonrası bitap hale gelmiş olan Osmanlı Devleti’nin son bakiyesi olan Anadolu topraklarının işgal edilmesiydi ve Şanlıurfa da bundan nasibini aldı. Önce İngilizlerin daha sonra da Fransızların işgal ettiği Şanlıurfa, Kurtuluş Savaşının meşalesi daha yanmadan topyekün bir kahramanlık ve cesaret örneği göstererek, onikilerin öncülüğünde halkın tamamının katılımıyla Kurtuluş Savaşının da ateşleyicisi olacak bir moral gücünü, kahramanlığı, cesareti ve fedakârlığı ortaya koydular. Bu mücadele aynı zamanda Anadolu’daki diğer illere de örneklik teşkil etmiş, ümidini artırmış ve mücadele azmine güç katmıştır. Bunun neticesinde de 1984 yılında Milletvekilimiz Osman Doğan’ın öncülüğünde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bir kanun teklifiyle, Şanlıurfa’ya Şanlı ünvanı verilmesi gerçekleşmiş oldu. 2016 yılında da bu şehir hak ettiği İstiklal Madalyasını almış oldu” diye konuştu.

 

Bilindiği gibi; Kurtuluş Savaşında işgale karşı gösterdikleri kahramanlıkları dolayısıyla, Urfa’ya TBMM tarafından, 12 Haziran 1984 tarihinde ”Şanlı” unvanı verilmesi teklifi kabul edilmiş, 22 Haziran 1984 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ”3020 sayılı Kanun” ile Urfa ilinin adı ”Şanlıurfa” olarak değiştirilmiştir.

 

# SON DAKİKA | DAKİKA | Türkiye Milletvekili Şanlıurfa HDP Şanlıurfa'da Urfa selbaskını deprem fayhattı gündem sondakika haberler urfahaberleri sondakikahaberler 14mayıs oy rhajans zamazam yaralı asayiş i
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
"Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiası
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz