Haziran ayında son 10 yılın en yüksek araç satış rakamına ulaşıldı

İstinye Üniversitesi (İSÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Naim Çetintürk ''Haziran ayı son 10 yılın en yüksek satış rakamına bizlere gösterdi ve muhtemelen benzer bir senaryo temmuz ayında da yaşanacak.'' dedi.

141 kez okundu.
Haziran ayında son 10 yılın en yüksek araç satış rakamına ulaşıldı Advert

Son 10 yılın en yüksek araç satış rakamları, haziran ayında gerçekleşti. Araba fiyatlarındaki artışın devam ettiği bu dönemde, otomobiller adeta ticari bir yatırım aracına dönüştü. İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Çetintürk, bu yıl neredeyse her ay satış rakamlarının zirve yaptığını ve temmuz ayında da benzer bir senaryonun yaşanabileceğini aktardı.

Pandemi süreciyle birlikte artan araba fiyatları, araç almayı sadece ihtiyacı karşılamakla sınırlamayıp ticari bir boyuta taşıdı. İstinye Üniversitesi'nden Dr. Naim Çetintürk, araba fiyatlarındaki artışın, özellikle pandemi sonrasında satış rakamlarını giderek artırdığını ve arabanın bir emtia olmaktan öte ticari bir yatırım aracına dönüştüğünü belirtti.

Ancak, bu durumu düzeltmek için yapılan çalışmaların yeterli olmadığına dikkat çeken Dr.Çetintürk; sıfır kilometre ve ikinci el otomobil piyasası açısından vergilendirmenin nihai satış rakamları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi.

Otomobil ticaretinde vergi düzenlemelerinin nasıl hesaplandığına dair bilgi veren Dr. Çetintürk, yeni satılan araçlar için geçerli olan vergilendirme uygulamasında; fabrika çıkış fiyatı veya motor hacmi doğrultusunda belirli ÖTV dilimleri oluşturulduğunu ve bu dilimlere göre vergilendirme yapıldığını aktardı. Vergi uygulandıktan sonra aracın nihai satış fiyatı ortaya çıktığını dile getirdi.

Dr. Çetintürk, vergilendirmenin özellikle döviz fiyatlarının artması nedeniyle zorlandığını ve vergi diliminin matrah baremlerinin güncellenmesinin önemli olabileceğini ifade etti. Önümüzdeki süreçte vergilendirmelerde yeniden bir düzenleme yapılmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

Haziran ayı son 10 yılın en yüksek araç satış rakamlarına ulaştığını ve otomobillerin artık ticari bir yatırım aracına dönüştüğüne işaret etti. Araba fiyatlarındaki artışın etkisiyle satış rakamlarında sürekli bir yükseliş öngörülürken temmuz ayında da benzer bir durumun yaşanabileceği tahmininde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

Haziran ayında son 10 yılın en yüksek araç satış rakamına ulaşıldı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
"Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiası
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz