Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm hazırlıkları devam ediyor

Zeytinburnu Belediyesi’nin depreme dayanıksız yapı stoğunun yenilenmesi için son 4.5 yılda yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarında ilçeye 2 bin 394 yeni konut kazandırıldı.

112 kez okundu.
Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm hazırlıkları devam ediyor Advert

Beklenen İstanbul depremi nedeniyle ilçedeki yapı stoğunun güçlendirilmesi adına Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm hazırlıkları devam ediyor. Zeytinburnu Belediyesi son 4.5 yıllık kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde ilçeye 2 bin 394 yeni konut kazandırdı. Halihazırda Zeytinburnu sınırları içerisine aynı anda yürüyen çok sayıda proje devam ediyor. Beştelsiz Mahallesi’nde 160, Telsiz Mahallesi’nde 281, rezerv konutlarda 340 konut, Veliefendi – Çırpıcı Mahallesi‘nde 568, Merkezefendi Mahallesi İETT Blokları’nda 467 konutluk çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor.

2 yıldan fazladır maliklerle görüşmeleri devam eden Merkezefendi Arnavut Mahallesi’nde de yüzler güldü. 482 konutluk kentsel dönüşüm projesi için yıkım çalışmalarına başlandı.

“Öncelik maliklerin rızası olmalı”

Merkezefendi Arnavut Mahallesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Zeytinburnu Belediyesi tarafından ortak yürütülen projede, 482 konut ve 44 ticari birim olmak üzere toplam 526 bağımsız birimin yeniden inşa edilecek.

Merkezefendi Arnavut Mahallesi’nde 20 yıldır bekleyen bir dönüşüm problemi olduğunu ve nihayetinde çözüme kavuştuğunu söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, şunları kaydetti:

“Burası 50 yılı aşkın bir zaman önce Makedonya’dan gelen hemşerilerimizin yerleştiği bir bölge. Merkezefendi Mahallemizle ilgili 2019 Mart ayında kentsel dönüşüm sürecini başlatmıştık. Toplu Konut İdaresi’yle ilk protokolümüz Mart 2019’da yapıldı ve bir uzlaşma gördü. Çalışma daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçti, biz de bir proje önerisiyle geldik. İlk projemiz 3’te 2 çoğunluğu erişemediği için muvafakat alamadı. Sonra proje revize edildi. İkinci projeyi hemşehrilerimize sunduk; bu sefer büyük bir oy çokluğu ile muvafakat aldı. Şu anda bu bölgede tahliye edildi. Yıkım çalışmaları için startı vermiş bulunmaktayız.”  

“Yerinde dönüşüm imkanı olmayan son bölgeyi de çözüme kavuşturduk”

Merkezefendi Arnavut Mahallesi’nin kendiliğinden dönüşümü konusunda sıkıntılar olduğunu, dolayısıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla birlikte taşın altına elini soktuklarını belirten Başkan Arısoy, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüzle birlikte bu bölgede yeni konutlarımızın inşasına başlıyoruz. Burası Zeytinburnu’nda kendiliğinden dönüşme imkanı olmayan bir yer olduğu için tüm ilçe için ayrı bir önem teşkil ediyordu.” şeklinde konuştu.

Başkan Arısoy, “Merkezefendi Mahallesi, Kültür Vadisi Sur Koruma Bandı’nda imar planı olduğu için aynı bölgede ve aynı yoğunlukta yeniden yapılaşma imkanı olan bir yer değildi.” diyerek şu ifadeleri kullandı.

“Yani gördüğünüz yapı stoğunu yeni durumda muhafaza etme imkanı yoktu. Bu yüzden Zeytinburnu Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla ek bir arsa tahsis edilerek projenin gerçekleştirilebilmesi için alan büyütülmüştür. O bakımdan Zeytinburnu’muzda kendiliğinden ve yerinde dönüşümün imkanı olmayan son bölgenin dönüşüm başlangıcını bugün yapmış oluyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm hazırlıkları devam ediyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
"Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiası
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz