Başbakan Neçirvan Barzani, IŞİD’in elinde halen 3 bin 200 Ezidi Kürt’ün olduğunu belirtti.
Ezidi Kürt kadını Nadiya Murad’ın Birleşmiş Milletler (BM) iyiniyet elçisi seçilmesi dolayısıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a mektup gönderen Başbakan Barzani, teşekkür etti.
Başbakan mektubunda, halen IŞİD’in elinde 3 bin 200 Ezidi Kürt’ün olduğunu belirterek, bu kişilerin kurtarılması için işbirliği yapılmasını istedi.
Törene resmi davet alan Barzani, “Maalesef Kürdistan Bölgesi’nin zorlu ekonomik ve güvenlik durumu sebebiyle törene katılamıyorum. Ancak hükümetim adına yetkililer törende hazır bulunacaktır” ifadesini kullandı.
Başbakan mektubunda, “Bildiğiniz gibi Ezidiler de Hıristiyan, Şebek, Kakai, Arap ve Kürtler gibi IŞİD’in kafa kesmelerinin, tecavüzünün, seks köleliğinin, toplu ölümlerinin hedefi olmuştur ki bu yapılanlar soykırım olarak tanınmamıştır. Özellikle Ezidiler IŞİD’in elinden büyük acılar çekmiştir” diye belirtti.
Kürdistan Bölgesi’nde halihazırda 420 bin Ezidi göçmenin bulunduğunu ifade eden Barzani, bu kişilerin yeterli kaynak bulunamaması sebebiyle gerekli sağlık ve sosyal hizmeti alamadığını dile getirdi.
Başbakan Barzani, Nadiya Murad’ın BM iyiniyet elçisi seçilmesinden duyduğu mutluluğu BM Genel Sekreteri’ne iletti.(rüdaw)

