Radev: "Teknoloji transferi, bilim ve yenilik Avrupa ekonomisinin ve geleceğin anahtarı"

Bulgaristan Devlet Başkanı Rumen Radev, Münih'te düzenlenen ve Avrupa Patent Sözleşmesi'nin imzalanmasının 50. yıl dönümünü kutlayan gala etkinliğine katıldı.

286 kez okundu.
Radev: Advert

Teknoloji transferinin bilim ve yenilik rekabet edebilirliğin ve Avrupa ekonomisinin geleceğinin anahtarı olduğunu ifade eden Bulgaristan Devlet Başkanı Rumen Radev, bu nedenle, hem Avrupa kurumları hem de AB Üye Devletlerinin bilgi tabanlı ekonomiyi bir öncelik haline getirmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Rudev konuşmasında, inovasyon ve fikri mülkiyetin korunmasına dayalı ekonomik büyüme ve teknoloji geliştirme modellerini vurgulayarak, bu modellerin yatırımları çektiğini, iş dünyasını teşvik ettiğini, iş imkanları yarattığını ve büyümeyi hızlandırdığını belirtti. Rumen Radev, Avrupa patent sisteminin ekonomik katkısının AB'nin GSYİH'sinin neredeyse yarısı ve Birlik içinde oluşturulan işlerin üçte birinden fazlasıyla ölçüldüğünü hatırlattı.

Başkan Rudev, Avrupa ekonomisinin küresel rekabetçi olabilmesi için inovasyon ve iş dünyası için teşvikler yaratılması gerektiğinin açık olduğunu vurguladı. Rumen Radev, Avrupa Patent Ofisi'nin öncelikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve bilim adamlarını hedef alan kapsayıcı ve esnek bir sistem oluşturma ve böylece buluşlarının patent sistemi aracılığıyla daha görünür hale getirilmesi yönündeki çabalarına desteğini ifade etti. Ayrıca, bilim ve eğitimin merkezinde bulunan Bulgaristan üniversitelerinin Avrupa Patent Ofisi'nin aktif ve güvenilir ortakları olarak tanınması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Radev, Bulgaristan'ın Avrupa patent sisteminin ve teknoloji ve yenilik için tek pazarın geliştirilmesine aktif olarak katılma isteğinin altını çizdi. Bu yıl, Bulgaristan Patent Ofisi ve Avrupa Patent Ofisi ile işbirliği yapılarak Bulgaristan'da Fikri Mülkiyet ve Teknoloji Transferi Merkezi kuruldu. Bu merkezin amacı, teknoloji transferini teşvik etmek, bilgi değişimini desteklemek ve bilim ile iş dünyası arasındaki bağı güçlendirmektir. Rumen Radev ayrıca, Bulgar bilim insanlarının icatlarının her yıl düzenlenen törende Patent Ofisi'nin Altın Kitabı'na kaydedilmesi ile aldığı takdiri vurguladı.

Devlet Başkanı, Doğu Avrupa'daki bölgesel işbirliğinde önemli bir adım olarak dijital teknolojilerin ve yeniliklerin önemini vurguladı. Bulgaristan'ın bölgesel ulaşımı, enerjiyi ve dijital bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlayan Üç Deniz Girişimi'ne ev sahipliği yapması çerçevesinde bu ülke, inovasyon ve araştırmada bağlantının gelecek için bir öncelik olduğunu vurguladı. Bu ülkenin girişimi sayesinde, bilimde yatırım ihtiyacını karşılamak, ülkeler arasındaki araştırma maliyetlerini düşürmek ve bölgedeki inovasyon iklimine katkıda bulunmak amacıyla bir inovasyon fonu da kuruldu.

Devlet Başkanı Rumen Radev, Avrupa Patent Ofisi Başkanı Antonio Campinos'un daveti üzerine Münih'teki etkinliğe katıldı. İki lider, Bulgaristan'da bilim, eğitim, teknoloji ve yenilik arasındaki bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlayan fikri mülkiyet alanında Avrupa Patent Ofisi ile ortaklığının daha da genişletilmesi olanaklarını tartışmak üzere bir toplantı yapacak.

Hibya Haber Ajansı

Radev: "Teknoloji transferi bilim ve yenilik Avrupa ekonomisinin ve geleceğin anahtarı"
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Lübnan topraklarından Dov Dağı bölgesine doğru iki fırlatma tespit edildi
Lübnan topraklarından Dov Dağı bölgesine doğru iki fırlatma tespit edildi
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız