Gözler ABD enflasyonunda

ABD'de kartlar yeniden dağıtılıyor, Fed'in faizleri ne zamana kadar artıracağı ya da ne zaman faiz indireceği daha da karmaşık bir hale geliyor.

267 kez okundu.
Gözler ABD enflasyonunda Advert

ABD'de kartlar yeniden dağıtılıyor, Fed'in faizleri ne zamana kadar artıracağı ya da ne zaman faiz indireceği daha da karmaşık bir hale geliyor. Geçtiğimiz sene bu dönemlerde Fed'in 2023 yılının ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği algısı yoğun basarken, 2023'ün ikinci yarısına gelindiğinde bu durum 2024'ün ilk yarısına ötelenmiş, geçtiğimiz ay Fed'in faiz kararından sonra projeksiyonlarını değiştirmesi ile faiz indirim döngüsü ihtimali 2024'ün ikinci yarısına kadar sarkmıştı. Buradaki en önemli sebep ise ABD tarafından hedeflenen %2'lik enflasyonun faiz artırımlarına rağmen enflasyonun hedeflenenden uzakta olması etkili oluyor.

Rusya - Ukrayna savaşı ile daha da faza konuşulan enflasyonun, kontrol altına alınabilme durumu faiz artırımlarına rağmen büyümenin ve istihdamki yukarı yönlü hamlenin devam etmesi ile istenilen seviyeye gelinemiyor. Belki ABD enflasyonu bu yıl yıllık bazda %3,0'e kadar geriledi, fakat bu durum geçtiğimiz Haziran - Temmuz döneminde ABD'nin en yüksek enflasyonu açıklaması ile baz etkisi kaynaklı olduğunu belirtelim. İstihdamdaki yukarı yönlü seyir iç talebe bağlı olarak enflasyonun geri çekilmesini baskılarken son iki ayda ABD enflasyonu %0,7 artış gösterdi. Enerji fiyatlamalarının hızlı yukarı yönlü seyri enflasyonun yukarı gidebileceği beklentilerini de ayakta tutarken tahvil faizlerindeki yukarı yönlü seyirde uzun vadeli endişelerin sinyallerini veriyor.

Önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisinden beklentileri yıllık bazda enflasyonun %3,7'den %3,6'ya gerilemesi yönünde. Fakat hızlı yukarı giden enerji fiyatlarının beklenti üstü gelebilecek enflasyon rakamı ihtimali bulunmakla birlikte, bu durum globalde risk iştahını düşürüp Kasım'daki faiz artırım ihtimallerini daha da güçlendirebilir.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Gözler ABD enflasyonunda
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Riyad’da düzenlenen toplantıya katıldı
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Riyad’da düzenlenen toplantıya katıldı
CHP Genel Başkanı Özel, KESK Eş Başkanı Koçak'la görüştü
CHP Genel Başkanı Özel, KESK Eş Başkanı Koçak'la görüştü