Maden ocaklarıyla tahrip olan doğada enerji üretilecek

Bursa’nın Nilüfer ilçesi Kuruçeşme mevkiinde etrafı tamamen maden ocaklarıyla çevrili alanda Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisinde, yaklaşık 100 bin konutun ihtiyacını karşılayacak seviyede elektrik enerjisi üretilecek.

264 kez okundu.
Maden ocaklarıyla tahrip olan doğada enerji üretilecek Advert

Bursa’nın Nilüfer ilçesi Kuruçeşme mevkiinde etrafı tamamen maden ocaklarıyla çevrili alanda Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisinde, yaklaşık 100 bin konutun ihtiyacını karşılayacak seviyede elektrik enerjisi üretilecek. Tamamen kapalı sistemde, çevreye hiçbir zararı olmayacak şekilde projelendirilen tesiste oluşacak atık ısıyla, kurulacak seralar ısıtılacak ve seracılıkla ekonomiye ayrı bir değer katılacak.

İklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında bir taraftan çevre yatırımlarına ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan enerji ihtiyacını ‘su ve güneş gibi doğal kaynaklar yanında’ evsel katı atıklardan karşılayarak, örnek bir çalışmaya imza atıyor. 17 ilçesindeki vahşi çöp depolama alanlarını ıslah eden Büyükşehir Belediyesi, katı atık merkezlerinde toplanan evsel katı atıkları hammadde gibi kullanıp ekonomiye kazandırıyor. Atıklardan enerji üretiminin sağlandığı Yenikent Katı Atık Depolama Sahası ve Doğu Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisinde geçtiğimiz yıl 110 milyon 60 bin 102 kilovat elektrik enerjisi üretilirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımında bulunan tesislerde tüketilen elektrik enerjisinin tamamını buralardan karşılandı.

Atıklar ekonomiye kazandırılıyor

Bursa’da üretilen günlük toplam 3700 ton evsel katı atığın büyük bir bölümünün depolandığı Hamitler’deki Yenikent Sahası’nın ekonomik ömrünü doldurmaya başlaması nedeniyle büyükşehir belediyesi tarafından atıkların enerji üretimiyle ekonomiye kazandırıldığı tamamen kapalı sistem olan Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisinin bir benzerini batı bölgesine kazandırmak için çalışmalara başlandı. Tesisin yapılmasına uygun en doğru yerin belirlenmesi için Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde alanında uzman akademisyenlerle yer tespit çalışmaları yapıldı. Hazırlanan her iki raporda da Kayapa Kuruçeşme mevkii, en uygun alan olarak belirlendi. Etrafı taş ocaklarıyla çevrili bu alanla ilgili ÇED raporu da alırken, en yakın yerleşim birimine 1,5 kilometre uzaklıkta yapılacak tesise gelen nakil araçlarının vatandaşları rahatsız etmemesi için alternatif bir yol çalışması için de düğmeye basıldı.

Hibya Haber Ajansı

Maden ocaklarıyla tahrip olan doğada enerji üretilecek
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Lazzarini: UNRWA, yanlış bilgi ve dezenformasyon saldırılarının hedefi olmaya devam ediyor
Lazzarini: UNRWA, yanlış bilgi ve dezenformasyon saldırılarının hedefi olmaya devam ediyor
Erbakan: Şehit aileleri ve gazilerimiz için bu adımlar acilen atılmalı
Erbakan: Şehit aileleri ve gazilerimiz için bu adımlar acilen atılmalı