Hacim nerede?

ABD’de İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenenden fazla arttı; bu da işgücü piyasasındaki koşulların gevşemeye devam ettiğini ve bunun da Fed'in enflasyonla mücadelesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

202 kez okundu.
Hacim nerede? Advert

Herkese Günaydın.. ABD’de İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenenden fazla arttı; bu da işgücü piyasasındaki koşulların gevşemeye devam ettiğini ve bunun da Fed'in enflasyonla mücadelesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yüksek faiz oranları talebi sınırladığından işgücü piyasası soğuyor. İstihdam artışı Ekim ayında yavaşladı ve işsizlik oranı Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyesi olan %3,9'a yükseldi. Eylül ayında her işsiz kişi başına 1,5 iş açılışıyla koşullar oldukça sıkı olmaya devam ediyor.

İşgücü piyasasındaki koşulların gevşemesi, düşen enflasyon ve soğuyan tüketici harcamaları, Fed'in para politikası sıkılaştırma döngüsünün tamamlandığı yönündeki beklentileri güçlendirdi. CME Group'un FedWatch aracına göre finansal piyasalar önümüzdeki Mayıs ayında faiz indirimi bile bekliyor.

Sonuç olarak hafta başlarında Wall Street endeksleri, ABD enflasyonunun soğuduğunu gösteren, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmayı bitireceğine dair umutları artıran ve de hükümetin kapanmasını önlemek için bu hafta geçici bir yasa tasarısının kabul edilmesinin beklenmesiyle keskin bir yükseliş kaydetmişti.

Bugüne ise ABD borsaları Cisco Systems'in iletişim ve ağ teknolojisi şirketinin ağ ekipmanlarına olan talebin yavaşlaması nedeniyle tüm yıl gelirini ve kar tahminlerini düşürmesiyle, Teknolojide de Palo Alto Networks’un satışlarının beklentileri karşılamamasının, Perakende devi Walmart’ın satış ve kara ilişkin yıllık tahminini artırmasına rağmen ABD'li tüketicilerin enflasyon nedeniyle temkinli harcama yaptığını açıklamalarının olumsuzluğunu taşıyarak başlıyor. Çünkü Cisco ve Walmart'ın "kendi sektörlerinin omurgası" olduğu göz önüne alındığında, zayıflıklarının "tüketicinin sağlığını ve belki de teknolojinin sağlığını biraz sorgulamaya yol açtığını bununda kar piyasada kar realizasyonu olarak değerlendirildiğini görmekteyiz.

Asya piyasaları da, dünya büyümesine ilişkin endişelerin ABD Hazine tahvil getirileri ve küresel petrol fiyatlarındaki yeni bir düşüşten kaynaklanan iyimserliği gölgelemesiyle, Cuma günü olumlu bir haftayı daha zayıf bir görünümle tamamlamaya hazırlanıyor.

Petrol fiyatları, Perşembe günü küresel talebe ilişkin endişeler nedeniyle yaklaşık %5 gerileyerek dört ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Asya piyasalarından da pek fazla değişiklik göstermemesiyle üst üste dördüncü haftaya da düşüş yolunda ilerliyor. Brent vadeli işlemleri %0,1 artışla varil başına 77,52 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta ham petrolü (WTI) 72,95 dolarda neredeyse sabit kaldı. Her iki endeks de son dört haftada yaklaşık altıda bir oranında değer kaybetti.

OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dördüncü çeyrekte arz sıkışıklığı öngördü ancak bu hafta dünyanın dört bir yanından gelen bazı temel ekonomik veriler, talebin tahmin edilenden daha zayıf olduğunu gösterdi. Petrol fiyatlarında bu hafta yaşanan düşüş, esas olarak ABD ham petrol stoklarındaki hızlı artış ve üretimin rekor seviyelerde seyretmesinden kaynaklandı. Bu gelişme bize, dünyanın en büyük petrol tüketicisinde yüksek üretim nedeniyle zayıf talep endişelerini tetiklediğini söylüyor.

Bugünün yurtiçi piyasa gündeminde; TCMB’den Piyasa Katılımcıları Anketi ve kısa vadeli dış borç istatistiklerini, TÜİK’dense yılın üçüncü çeyrek dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini alırken, Yurtdışında da; Euro Bölgesi enflasyonu, ABD konut başlangıçları ve merkez bankalarından yetkililerin konuşmaları öne çıkıyor.

Manşette öne çıkanlar

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ''Parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati çerçevede sadeleşme kapsamında attığımız adımların etkileri, piyasa mekanizmalarının işlevselliğinde artış ve varlık fiyatlarının sinyal niteliğinin güçlenmesi şeklinde gözlenmeye başladı'' dedi.

ABD Başkanı Biden ile Çin lideri Şi’nin 1 yıl sonraki ilk yüz yüze toplantısındaydı. Kritik zirveden sadece “narkotik, askeri ilişkiler ve yapay zekâ” konularında işbirliği kararı çıktı. Biden, Şi için “Diktatör” dedi, Şi de Washington yönetimine “Tayvan’ı desteklemeyin” mesajı verdi.

Fed/Jefferson: Bilanço büyüklüğü konusunda belirli bir değer hedeflemiyoruz dedi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook Merkez Bankası’nın risklerin iki yönlü olduğunu belirterek bankanın çok fazla sıkılaşmamak ve aşırı sıkışmak arasında dengeyi sağlaması gerektiğini ifade etti

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bu hafta enflasyonun düştüğünü gösteren haberlerin, merkez bankasının
yüksek fiyatlara karşı verdiği savaşı kazandığına kendisini ikna etmek için yeterli olmadığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa'da şimdiye kadar tüm sistemik risklerin aynı anda gerçekleşmesini içeren en kötü senaryonun gerçekleşmesinden korunulduğunu belirtti.

ABD'de süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı 4 Kasım ile biten haftada beklentilerin üzerinde 32 bin kişi artarak 1 milyon 865 bine ulaştı. Buna göre, devam eden işsizlik başvuruları neredeyse iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın uluslararası sermaye verilerine göre, Eylül ayında piyasalardan 67,4 milyar dolar çıkış oldu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, standartlarında bir iş ortamı" yaratacağı ve uluslararası yatırımcıların haklarını
koruma mekanizmalarını geliştireceği sözünü verdi.

Yurt dışı yerleşik yatırımcılar 10 Kasım haftasında tahvillerde 131 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylelikle Eylül ayının başından bu yana en yüksek net alım kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervi 10 Kasım haftasında eksi 56,7 milyar dolara geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayına ilişkin konut fiyat endeksini yayımladı. Veriler fiyat artış hızının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Konut fiyatları Eylül'de bir önceki yıla göre yüzde 89,2 arttı. Böylelikle
Eylül ayında yıllık artış 1,5 yılın en düşük artışı olarak kaydedildi.

Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında 10 Kasım haftasında 82 milyar 879 milyon liralık düşüş yaşandı. Böylece KKM'de 12 haftadaki toplam düşüş 569 milyar 160 milyon lirayı buldu.

TAV Havalimanları'nın yolcu sayısı Ekim ayında geçen yıl ve 2019 yılı aynı ayının yüzde 12 üzerinde gerçekleşti.
Ekim ayında yolcu sayısı 9 milyon 464 bin 151 oldu.

Avrupa Komisyonu, 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini bir kez daha aşağı yönlü revize etti. Komisyonun son tahminlerine göre, üçüncü çeyrekte Euro Bölgesi’nde GSYİH'da yüzde 0,1'lik bir düşüşün ardından, Euro bölgesinin
dördüncü çeyrekte yüzde 0,2'lik hafif bir toparlanma ile "kurtarılması" öngörülüyor. Ayrıca, Almanya ile birlikte en az 10 AB ülkesinin de 2023 sonunda resesyona girmesi öngörülüyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Hacim nerede?
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız
Dışişleri Bakanı Fidan’ın Riyad temasları
Dışişleri Bakanı Fidan’ın Riyad temasları