12 milyar dolar

Yok Türkiye’ye gelen yabancı parası değil, ABD’lilerin Siber Pazartesi alışveriş çılgınlığında harcadıkları tahmini para bu 12 milyar dolar.

304 kez okundu.
12 milyar dolar Advert

Yok Türkiye’ye gelen yabancı parası değil, ABD’lilerin Siber Pazartesi alışveriş çılgınlığında harcadıkları tahmini para bu 12 milyar dolar. Bu harcamanın yaklaşık 4 milyar dolarlık önemli bir kısmının, özellikle son dakikalarda alışveriş yapanlardan gerçekleşmiş. Bu 12 milyar dolar geçen yıl Siber Pazartesi'de harcanan 11,3 milyar dolara kıyasla %9,7'lik bir artışı temsil ediyor.

Bizde ise Siber pazartesi görmedik sadece black friday kılık kıyafet için. Stok eritme / nakit döngüsünü artırma alışkanlığımız teknolojik ürünler tarafında tarafında yok demek ki.

ABD'de yeni müstakil evlerin satışları, muhtemelen yüksek ipotek oranlarının satın alınabilirliği azaltması nedeniyle Ekim ayında beklenenden fazla düştü, ancak konut segmenti, piyasada önceden sahip olunan mülklerin süregelen kıtlığı nedeniyle desteklenmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni ev satışlarının geçen ay %5,6 düşüşle mevsimsellikten arındırılmış yıllık 679K adede gerilediğini söyledi. Beklentiler 723K’ya düşmesi yönündeydi. Eylül ayı satış hızı daha önce bildirilen 759K adede göre 719K adede revize edildi.

Geçtiğimiz hafta ev yeniden satışlarının Ekim ayında 13 yılın en düşük seviyesine düştüğünü bildiren Ulusal Emlakçılar Birliği'ne göre, piyasada önceden sahip olunan ev stoku, salgın öncesi seviyenin neredeyse %50 altında. Çoğu ev sahibinin ipotek oranları yüzde 3'ün altında, bu da pek çoğunun satış konusunda isteksiz olmasına neden oluyor ve yeni inşaatlara olan talebi artırıyor. Mortgage finansmanı kurumu Freddie Mac'in verilerine göre, popüler 30 yıllık sabit faizli ipotek faizi Ekim ayı sonunda ortalama %7,79'a yükseldi. 30 yıllık sabit faizli ipotek kredisi o zamandan bu yana düştü ve geçen hafta ortalaması hala yüksek olan %7,29'a ulaştı. Bu durum, ABD merkez bankasının Para politikasının 2024 ortasında gevşemeye başlayabileceği yönündeki iyimserliğin ortasında 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün ardından geldi. CME'nin FedWatch aracına göre piyasalar, ABD merkez bankasının gelecek ay faiz oranlarını değiştirmeyeceğini %96,8 olasılıkla fiyatlıyor ve faiz indirimi ihtimalinin 2024 ortalarında güç kazanmaya başlamasını öngörüyor.

Beklenenden zayıf gelen veriler Hazine tahvil getirileri üzerinde baskı yaratırken, 10 yıllık gösterge tahvil getirisi Pazartesi günü 9,6 baz puan düştü. Asya saatlerinde 1,6 baz puan artışla %4,404'e yükseldi.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksi %0,39 yükseldi ve Kasım ayında neredeyse %7 artışla Ocak ayından bu yana en güçlü aylık performansını yakalamış durumda. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,20 düştü ancak bu ay %8 artışla son üç yılın en güçlü aylık performansını gerçekleştirme yolunda.

Asya borsaları bu sabah yükseliş kaydederken, yatırımcıların Fed'in faiz artırım döngüsünü tamamladığına ikna olması ile dolar 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesi olan 103,11'e geriledi. Japon yeni %0,28 güçlenerek dolar başına 148,25'e yükseldi.

Petrol fiyatları, yatırımcıların bu haftaki OPEC+ toplantısını beklemesi ve gelecek yıla yönelik arz kısıntısı beklentisiyle önceki gün yaşanan sert düşüşün ardından Salı günü bir miktar yükseldi. ABD ham petrolü %0,31 artışla varil başına 75,09 dolara yükseldi ve Brent tekrar 80 doların üzerine çıktı.

Spot altın %0,1 artışla ons başına 2.015 dolara yükseldi.

Gündeme baktığımızda yurtiçinde; Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı takip edilirken, Yurt dışında ise Almanya GfK tüketici güven endeksi, ABD S&P Case Shiller konut fiyatları ve Conferance Board tüketici güven endeks verilerini izleyeceğiz.

Manşette öne çıkanlar

ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosunun gelecekte son birkaç yıla göre daha küçük olacağını, ancak finansal krizden önceki seviyelere geri dönmeyeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada enflasyonla mücadelede henüz zafer ilan etmek için erken olduğunu belirterek “Enflasyonu etkileyen unsurlara karşı temkinli olmalıyız” değerlendirmesini yaptı. Lagarde, Euro Bölgesi'nde gelecek aylarda manşet enflasyonun yeniden bir miktar yükselebileceğini söyledi.

Merkez Bankası, ekonomistleri, kur korumalı mevduat sahibi şirketlerin döviz alım davranışlarına yönelik hazırlanan blog yazısında TL'ye geçiş sürecinde ek bir döviz talebi yaratılmadığını, vadesi dolan firmaların nette döviz alıcısı olma olasılığının düzenlemeler sonrasında belirgin şekilde düştüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 17 Kasım itibarıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının 640 milyar lira azalarak 2 trilyon 768 milyar liraya gerilediğini belirterek, “KKM uygulamaya girdiği gün için ihtiyaçtı. Aşamalı bir şekilde buradan çıkıyoruz. Ani bir şekilde KKM’yi bitirme gibi bir perspektifimiz yok” dedi.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ve Taiwan Cement Corporation (TCC), sürdürülebilir büyüme ve karbon emisyonlarını azaltma vizyonu doğrultusunda, ortaklıklarını bir üst noktaya taşıma konusunda ön mutabakata vardılar. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, TCC ile varılan ön mutabakat sonucunda ülkeye yaklaşık 740 milyon dolar tutarında nakit kaynak sağlanacağını bildirdi.

Gazze Şeridi’nde 24 Kasım saat 07.00’de başlayan insani ara sona ermesine saatler kala uzatıldı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari yaptığı açıklamada, Katar’ın devam eden arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi’ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Deutsche Bank: ‘’ABD ekonomisinin hafif bir durgunluk yaşaması halinde Fed daha agresif faiz indirimine gidecektir’’. dedi.

St Louis Fed'in yeni araştırmasına göre, Fed'in tarihi işletme zararını kapatması ve ABD Hazinesi'ne yeniden kar göndermeye başlaması için yaklaşık dört yıla daha ihtiyacı olacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim ayına ait yeni konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülkede yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Ekim’de bir önceki aya kıyasla yüzde 5,6 azalarak 679 bine indi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen yeni konut satışlarının bu dönemde 721 bin olması öngörülüyordu.

Çin Merkez Başkanı, ‘’Çin dipten kademeli olarak toparlanıyor, Çin ekonomisi için yüksek kaliteli büyüme çok daha önemli hale geldi, para politikasını destekleyici tutmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

12 milyar dolar
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil