Cumhurbaşkanı Xi Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin'le görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve Rusya başbakanları arasındaki 28. olağan toplantıya katılmak üzere Beijing’de bulunan Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin’le görüştü.

4623 kez okundu.
Cumhurbaşkanı Xi Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin'le görüştü Advert

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve Rusya başbakanları arasındaki 28. olağan toplantıya katılmak üzere Beijing’de bulunan Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin’le görüştü.

Xi bu yıl içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le iki kez görüştüğünü hatırlatarak, iki ülkenin hükümetleri, yasama organları, siyasi partileri ve yerel yönetimleri arasında yoğun iletişim gerçekleştirildiğini ve her alanı kapsayan pragmatik işbirliğinde sağlıklı ve istikrarlı gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.

Xi, “Bu yılın ilk 11 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi Rusya Devlet Başkanı Putin’le beraber belirlediğimiz 200 milyar dolarlık yıllık hedefine öngörülen tarihten önce ulaşmış oldu. Bu da karşılıklı yarara dayalı ikili işbirliğinin sahip olduğu güçlü dayanıklılık ve geniş ufuğu yansıtıyor. Çin-Rusya ilişkilerinin korunması ve geliştirilmesi iki ülke halklarının temel çıkarlarına göre yapılan stratejik bir tercihtir. Çin, Rus halkının bağımsız olarak seçtiği kalkınma yolunu destekliyor. Çin Rusya’yla üst düzeyde seyreden ikili siyasi ilişkilerin getirdiği olumlu etkileri genişletmeye, ekonomik ve sosyal kalkınmamızı çok yönlü bir şekilde ilerletme ve ulusal yeniden kalkınmamızı gerçekleştirme sürecinde birlikte çalışmaya devam etmeye hazır.” ifadelerini kullandı.

Güçlü dayanıklılığa ve büyük potansiyele sahip Çin ekonomisinin uzun vadede büyüme eğiliminin değişmediğini vurgulayan Xi, Çin’in yüksek nitelikli gelişmeyi kararlı bir şekilde ilerleteceğini, yüksek seviyeli dışa açılmayı hızlandıracağını ve Rusya dahil tüm ülkelerin gelişmesine yeni fırsatlar sunacağını kaydetti.

Xi, “İki taraf, karşılıklı siyasi güven, ekonomik tamamlayıcılık, tesis ve halklar arasındaki bağlantılılık avantajlarından yeterince faydalanarak, işbirliğinin içeriklerini zenginleştirmeye devam etmenin yanı sıra, ekonomi ve ticaret, enerji ve bağlantılılık gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmeli ve endüstri ile tedarik zincirlerinin güvenliği ve istikrarını savunmalı. İki ülke ayrıca, Çin-Rusya kültür yılı etkinliklerini iyi bir şekilde düzenleyerek, daha zengin kültürel ve beşeri iletişim faaliyetlerini yapmakla iki ülke arasındaki dostluğun sosyal ve kamuoyu temelini sağlamlaştırmalı.” ifadelerini kullandı. 

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, bu yıl iki ülke liderleri arasında gerçekleşen iki başarılı görüşmenin, Rusya ve Çin’in kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisini derinleştirme yönündeki kararlılığını yansıttığını belirtti. Mishustin, Çin’le iki ülke liderleri arasında varılan önemli uzlaşıları ciddi bir şekilde yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Çin ve Rusya başbakanları arasındaki 28. olağan toplantının dün başarıyla düzenlendiğini anımsatan Mishustin, ikili işbirliğinin istikrarlı ve sağlıklı şekilde genişlemesinden memnun olduklarını, Çin’le iş birliği potansiyelini ortaya çıkarmaya devam ederek, ekonomi ve ticaret, enerji ve bağlantılılık gibi alanlardaki işbirliğini genişletmeye, kültür yılı etkinliklerini iyi bir şekilde düzenlemeye ve iki ülke halkları arasında kuşaktan kuşağa süren dostluğu sağlamlaştırmaya istekli olduklarını ifade etti.

Mishustin ayrıca, Çin’in Gansu eyaletinde meydana gelen deprem nedeniyle Xi Jinping’e Rusya hükümeti ve halkının geçmiş olsun dileklerini aktardı. Mishustin, Çin’in talebi üzerine yardım sağlamaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Xi Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin'le görüştü
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Guterres: Para, ihtiyacı olan ülkelerden olmayan ülkelere doğru yanlış yönde akıyor
Guterres: Para, ihtiyacı olan ülkelerden olmayan ülkelere doğru yanlış yönde akıyor
Enver Yıldırım'dan Paris 2024 kotası
Enver Yıldırım'dan Paris 2024 kotası