İHD Urfa’da bine yakın yönetici gözaltına alındı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Atilla Yazar, Ruha Ajans’a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.Adana’nın Aladağ ilçesinde 11 ögrenci’nin hayatını kaybettiği yangına değinen Yazar, “Adana’nın Aladağ ilçesinde 11 çocuk, Diyarbakır’da 2015 yılında 6 çocuk,2008 yılında ise Konya Taşkent ilçesinde 17 çocuk toplu olarak yangında yaşamını yitirdi.Bu yangınlarla ilgili halen önlemler alınmamış ve alınmakta istenmiyor.Özellikle ilk okul çağında olan çocukları böyle yurtlara gönderilmesi bizim iç mevzuatımızda da,yasalarımızda da yok.Devlet kendi yükümlülüklerini yerine getirmediği için ögrencileri cemaat yurtlarına bırakarak işi geçiştirmeye çalışıyor.Toplumun vicdanında derin yaralar açan bu toplu çocuk ölümleri hızla artıyor.Son 3-4 yılda çatışmalarda ve yangınlarda ölenlerin sayısı 100’e ulaştı” dedi.
Failler ivedilikle bulunmalı
Yazar’ın tüm faillerin ivedilikle bulunması gerektiğini ifade ederek, “Konya’da 2008 yılındaki yangında yıllar geçmesine rağmen her hangi bir fail bulunamadı. Diyarbakır’daki yangında ise hala bir dava açılmamış.Hükümet çocuklara karşı gerek uluslar arası gerekse de sözleşmelerde attığımız imzaların hükümlülükleri yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.
Demokratik siyasetin önü tıkanıyor

15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümetin kendisine adeta bir fırsat yaratılmış gibi davrandığını aktaran İHD Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Atilla Yazar,şöyle konuştu:
“Kendisine muhalif olan kesimleri susturmakta ve adeta yok etmeye çalışmaktadır.Ve bununla birlikte İnsan hakları savunucularına baskınlar yapılmaktadır.Ayrıca OHAL kapsamında çıkan kararnameyle özgür basını susturuluyor.Bunun yanında 325 dernekte kapatılmıştır.Türkiye’de son dönemlerde yapılan uygulamalar 12 Eylül darbesinden daha da ağırdır. 90 bine yakın kamu emekçisi görevden alınmıştır. Unutulmamalıdır ki seçimler meşruiyetlerini demokratik bir seçimle halktan aldıkları oylarla kazanırlar. 4 Kasım’da HDP’ye yapılan baskınlar,aynı anda 12 milletvekilinin gözaltına alınması siyasete vurulan en büyük darbelerden biridir. 6 milyon oy almış bir parti milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırıp tutuklamak demokratik siyasetin önünü tıkamaktadır.Son bir yıl içersinde Şanlıurfa’da bin’e yakın gözaltı olmuştur.Özellikle HDP ve BDP olmak üzere buralarda yöneticilik yapan herkes gözaltına alınmıştır.Bunlar demokratik siyasetin önünü tıkamaktır. “
ŞANLIURFA (RUHA AJANS)

