Şakşakçılar...“Gelen ağam, giden paşam” misali…

Eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü yanlış yönlendiren ve başarısız olması için içeriden yıkan şakşakçılara ve algıcılara Yeni Başkan Mehmet Kasım Gülpınar'ın çok dikkat etmesi gerekiyor

1142 kez okundu.
Şakşakçılar...“Gelen ağam, giden paşam” misali… Advert

Eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ü yanlış yönlendiren ve başarısız olması için içeriden yıkan şakşakçılara ve algıcılara Yeni Başkan Mehmet Kasım Gülpınar'ın çok dikkat etmesi gerekiyor.

Meşhur sözdür başlıktaki. Tarihte, dünyanın farklı coğrafyalarında, lider yönetici değişimlerinde söylenen; söylenmese de fiilen yaşanan durumu özetler bu cümle. Bizim memlekette çoğunlukla eleştirel bakış açısıyla seslendirilir. Kralın yanında, yakınında olanların; kral öldüğünde (yani lider iktidardan ayrıldığında) yeni kralın yanına geçmelerini eleştirmek için kullanılır. İktidarda kim varsa, onun yakınında konumlananlar için… “Gelen ağam, giden paşam” misali…


“Kral Öldü, Yaşasın Yeni Kral” dediklerinde genellikle eleştirel bir bakış açısı yansıtılır. Lider değişimlerinde kralın yakınındakilerin sadakatini yitirerek yeni krala yönelmeleri eleştirilir. Ancak aslında bu deyiş, Fransızcasıyla “Le roi est mort, vive le roi!” ve İngilizcesiyle “The king is dead, long live the king!” olarak ifade edildiğinde, devlette devamlılığın vurgulandığı bir anlam taşır. Yani, kralın kim olduğuna değil, kraliyetin devamına dikkat çeker.


Bugünün dünyasında ise bu deyişin anlamı, daha gerçekçi ve somut bir hal almış gibi görünüyor. Özellikle Şanlıurfa'da, yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar için yapılan yorumları gözlemlediğimizde, “Kral öldü, yaşasın yeni kral” sözünün tam olarak ne anlama geldiğini görebiliyoruz.

Zeynel Abidin Beyazgül'ün yerine geçen Mehmet Kasım Gülpınar için yapılan olumlu yorumlar bir yandan dikkat çekerken, diğer yandan da eski başkana yönelik söylenenlerin içinden yeni başkana olumlu yaklaşımlar sızmaya başlamış durumda. “Zeynel Başkan iyiydi ama…” şeklinde başlayan cümleler, yeni başkana yapılan iltifatlarla bir arada kullanılıyor.

Ancak bu durum sadece Şanlıurfa ile sınırlı değil. Diğer ilçe başkanları için de aynı senaryonun işlediğini görmek mümkün. Her daim olduğu gibi, krallar (başkanlar, makam, mevki sahipleri) değişse de “kraldan çok kralcı” modeli devam ediyor. Bu durumda, çiçeği burnunda büyükşehir belediye başkanı Mehmet Kasım Gülpınar'ın bu tuzağa düşmemesi önem arz ediyor.


Malumunuz Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı değişti. Şimdi izleyeceğiz, bakalım kimler “Kral öldü, yaşasın yeni kral” diyecek. İlk günden emareleri görmeye başladık bile bazılarında. Düne kadar yanında yer aldığı Zeynel Abidin Beyazgül hakkında “Zeynel Başkan Bey iyiydi, hoştu ama…” diye başlayan cümleler kurmaya başlayanlar var daha şimdiden. Bu arada dikkat çekici bir nokta; yeni Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar güzellemesi yapanların çoğu, Gülpınar ile birlikte, hatta aynı cümle içinde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar için de olumlu ifadeler kullanmayı ihmal etmiyor. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Güncel olduğu için Yeni Başkan Gülpınar'dan örnek verdim. Aynı durum diğer ilçe başkanları için de geçerli. İstisnasız, hepsi için. Bunca yıldır çok örneğini gördük, izledik. Hep öyle oldu. Ve eminim, bundan sonra da durum değişmeyecek. Bugüne kadar olduğu gibi yine krallar, (Başkanlar) değişecek ama ‘kraldan çok kralcı’ modeli hep var olacak. Bizde böyle… İnşallah çiçeği burnunda büyükşehir belediye başkanı Mehmet Kasım Gülpınar inşallah bu hataya düşmez.


Görünen o ki, "Kral öldü, yaşasın yeni kral" sözü sadece bir değişim değil, devletteki devamlılığın da bir ifadesi. Umarız yeni başkan, bu süreçte dikkatli adımlar atar ve Şanlıurfa için hayırlı hizmetlere imza atar.

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
"Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiası
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz