"ABD, yeni enerjide rekabet edemeyince Çin'in kalkınmasını hedef alıyor"

ABD Hazine Bakanı Jenet Yellen, Georgia'daki bir güneş paneli fabrikasına yaptığı ziyaret sırasında Çin'i yeni enerji sektöründeki kapasite fazlası üretimin küresel fiyatları kötü etkilediğini, ABD'li işletmeler ile işçilere zarar verdiğini iddia etti.

233 kez okundu.
Advert

CMG Yorumcusu Luo An, ABD Hazine Bakanı Jenet Yellen'in Georgia'daki bir güneş paneli fabrikasına yaptığı ziyaret sırasında Çin'i yeni enerji sektöründeki kapasite fazlası üretimin küresel fiyatları kötü etkilediğini, ABD'li işletmeler ile işçilere zarar verdiğini iddia ettiğini belirterek "Peki, ABD neden “kapasite fazlası” iddiasını bu denli köpürtmeye çalışıyor ve Çin'in yeni enerji sektörünü hedef alıyor?" sorusunu sordu.

2023 yılında Çin'in toplam elektrikli araç, lityum iyon pil ve güneş paneli ihracatı önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 30 artışla 1,06 trilyon yuana ulaştığı bilgisini veren CMG Yorumcusu Luo An "Yeni enerjili araçlar sayesinde Çin, 2023 yılında ilk kez Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline geldi. ABD, yeni enerji sektöründe Çin’le rekabet edemeyince Çin’in kalkınmasını engelleme çabalarını artırdı. ABD’li bazı siyasetçiler ve bazı medya organları, Çin'in yeni enerji sektöründe kaydettiği gelişmelerden rahatsız olurken, Çin’in kendi “pastalarından” pay aldığını savunuyor. Piyasada adil şekilde rekabet etmeyi istemeyen bu kişiler, Çin'in kalkınmasını engellemek amacıyla ekonomik ve ticari konuları siyasallaştırmaya çalışıyor." ifadelerine yer verdi.

CMG Yorumcusu Luo An, insanllığın ciddi iklim sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek "Bu durum, tüm ülkeleri enerji dönüşümünü gerçekleştirmeye teşvik ediyor. Temiz enerjide arz ve talep arasında büyük bir fark mevcut ve kapasite fazlası diye bir durum söz konusu değil. Bunun yanında, Çin'in yeni enerji sektöründe kaydettiği gelişmeler, diğer ülkelere de yeşil dönüşüm sürecinde yardımcı olarak küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye olumlu bir katkı sağlıyor." dedi.

Hibya Haber Ajansı

"ABD yeni enerjide rekabet edemeyince Çin'in kalkınmasını hedef alıyor"
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil