Çin, İran saldırısının ardından sükunet çağrısı yaptı

Stockholm, 14 Nisan (Hibya) – Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İran'ın misilleme olarak İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatmasının ardından Orta Doğu'daki çatışmanın "tırmanmasından ciddi endişe duyduğunu" belirtti ve "itidal çağrısı" yaptı.

87 kez okundu.
Çin, İran saldırısının ardından sükunet çağrısı yaptı Advert

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Pazar günü yaptığı açıklamada, "Çin, ilgili tarafları sakin olmaya ve gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için itidalli davranmaya çağırıyor" dedi ve ekledi:

"Çin, uluslararası toplumu, özellikle de etkili ülkeleri, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında yapıcı bir rol oynamaya çağırıyor."

Pekin ayrıca bölgedeki diğer alanlara "yayılma etkileri" konusunda uyardı.

Washington geçen hafta Pekin'den Tahran'ı İsrail'e bir saldırı düzenlememesi için teşvik etmesini istedi.

Ancak Financial Times'a göre, ABD hükümet yetkilileri Çin'in İran'a baskı uyguladığına dair bir kanıt görmediklerini söyledi.

Çin Komünist Parti'nin kontrolündeki Global Times, X'te yayınladığı ve daha sonra sildiği bir mesajda, tırmanan çatışmanın BM Güvenlik Konseyi'nin Nisan ayında İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçiliğine yönelik "İsrail saldırısını kınamadaki başarısızlığından" kaynaklandığını yazmıştı.

Diğer Asya ülkeleri de çatışmanın yayılabileceği uyarısında bulundu ve sükûnet çağrısı yaptı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı İran'ın saldırısını kınadı ve "çatışmanın daha da kötüleşmesini önlemek için mevcut tüm diplomatik yollarla yardımcı olma" sözü verdi.

Hindistan hükümeti ise "İsrail ve İran arasında tırmanan ve bölgedeki barış ve güvenliği tehdit eden düşmanlıklardan ciddi endişe duyduğunu" belirtti.

Devlet kontrolündeki Çin medyasına göre Pekin Pazar günü bir seyahat uyarısı yayınladı ve İran'daki Çinli birey ve şirketleri güvenliklerini güçlendirmeye çağırdı.

Çin medyasına göre China Southern Havayolları Pazar günü İran'a tüm uçuşlarını iptal etti.


 

 

Hibya Haber Ajansı

Çin İran saldırısının ardından sükunet çağrısı yaptı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
"Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiası
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz
Bakan Kacır: Havacılık sanayimizi, Türkiye’nin teknolojide öncü sektörü haline getiriyoruz