Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Doktor Serpil Kara’nın eğitmenliğinde gerçekleşen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” eğitimi kapsamında verilen seminerde faydalı bilgilere yer verildi. Erken teşhisin diğer kanser türlerine oranla çok daha hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Doktor Kara kişinin kendisinin elle muayene etmesinin erken teşhis için çok önemli olduğunun vurgusunu yaptı.

Geçen yılın verilerine göre her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu dile getiren Doktor Serpil Kara bu sene oranın arttığını ve her yedi kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu söyledi.

Farkındalığı artırmak ve meme kanserini önlemek için karnabahar, brokoli, zencefil,  Brüksel lahanası, ay çekirdeği, susam,  lahana gibi sebzeleri tüketmek gerektiğini, selenyum, iyot, a,d,e,c,k gibi vitaminleri gerekli miktarda almak gerektiğinden, nar ve turunçgil kabuklarının üzerinde bulunan uçucu yağlardan çay yapmaya kadar birçok bilgi veren Doktor Kara “Günümüzde kullandığımız telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazlardan mümkün olduğunca uzak durmalı, Atalarımız gibi sağlıklı besinlerle beslenmeli, paketli gıdalardan uzak durmalıyız” diye konuştu.

2022 yılı kanser verilerine göre kadınlarda dünyada en çok meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu, her iki cinsiyet geneline bakıldığında ise yine meme kanserine yakalanma riskinin birinci sırada yer aldığını dile getiren Doktor Serpil Kara, kansere yakalanma riskinin yüksek olmasına rağmen ölüm oranın ikinci sırada yer almasını ise erken teşhise bağlıyor.

Diğer kanser türlerine oranla meme kanserinin teşhisinin dikkat edildiği takdirde çok daha kolay olduğunu söyleyen Doktor Kara “40 yaşın üzerindeki kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksek olsa da her 25-40 yaş aralığındaki kadınların da risk taşıdığını unutmamamız gerekiyor. Bu doğrultuda erken teşhis için öncelikle kişinin kendini muayene etmesi çok önemli” dedi.

Hibya Haber Ajansı