Özel Metrolife'den Anne Adaylarına Uyarılar

Özel Metrolife Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr. Veysel Toprak’tan anne adaylarına uyarılarda bulundu.

1084 kez okundu.
Özel Metrolife'den Anne Adaylarına Uyarılar Advert

Özel Metrolife Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr. Veysel Toprak’tan Anne Adaylarına Uyarılarda bulundu.

Anne adaylarının oruç tutması kendinin sağlığı ve taşıdığı bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çeşitli riskler taşıyabilir. Oruç tutmayı planlayan hamilelerin bu riskleri göz önünde bulundurarak karar vermelerini tavsiye ediyoruz. 
Normalde insanlar açlığa uzun süre dayanılabilirken gebelikte bu süre üçte bir oranında daha kısadır. Nitekim dinimizde de gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için oruç yükümlülüğü yumuşatılmıştır. Gebeler, hem kendileri hem de taşıdıkları bebekleri için daha fazla miktarda kalori, protein, mineral ve vitamine ihtiyaç duyarlar. Gebelikte vücutta şeker kullanımının artması sonucunda kan şeker düzeyleri düşer ve daha sık acıkılır. Şeker seviyesini sabit tutabilmek için sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenilmesi gerekir. Halbuki oruç tutulması durumunda bu prensibe uymak zordur. Beslenmenin sürekli olmaması düşük kan şekeri seviyelerine, düşük şeker seviyesi ise yağ hücrelerinin yıkımına, bu da kanda keton cisimciklerinin artmasına neden olur. Keton cisimciklerinin kanda artmasının ve bebeğe geçmesinin nörolojik ve psikolojik yan etkileri ise çok iyi bilinmemekle birlikte, yıllar sonra bazı yan etkilerinin olabileceğinden söz edilmektedir.

Diğer yandan gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle gebelikte sıvı alımının da arttırılması gereklidir. Sıvı alımındaki azalma veya sıvı kaybının artması (terleme, ishal...), annenin böbrek fonksiyonlarını, kan basıncını ve sonunda bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısını etkileyebilir. Bu nedenle oruç tutan anne adayının gebelikte yeterli kalori ve sıvıyı alamaması veya aldığı halde vücudun mevcut bazı hastalıkları nedeni ile bunları gün içine düzgün yayamaması durumunda genel bir halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşmesi, baş dönmesi, sinirlilik, ağızda kuruluk, az idrara çıkma, kabızlık, ateş yükselmesi gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Sahur ve iftar saatlerinde gereğinden fazla besini depolama çabası da anne adayında hazımsızlık, kilo artışı gibi şikayetlere neden olabilir. Aç olarak (sahur yapmadan) oruca başlama isteği ise daha ağır yan etkilere yol açar. Az sıvı alımına cevap olarak terleme azalacağından, vücutta toksik maddelerin birikimi artar. 
Her ne kadar gebeliğin ilk 3 ayında oruç tutmak riskli dense de gebeliğin bütün safhaları bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşıdığından gebelikte oruç tutmak risk taşımaktadır.
Gebelikte uzun süre aç kalınmadan sık sık azar azar yemek yenmesi ve sıvı tüketilmesi anne ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Özel Metrolife'den Anne Adaylarına Uyarılar
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Seyyithan Atilla:
Seyyithan Atilla: "1 Nisan'da Hizmet Dönemi Başlıyor"
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı