Konuyla ilgili olarak Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar’ın yaptığı yazılı açıklamada.
Başkan Menduh Çakar Şu ifadeler yer verdi, İnsanın, bugünkü ve gelecek nesiller için çevreyi korumaya ve geliştirmeye yönelik büyük sorumluluğunun vurgulandığı, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran tüm dünyada “çevre günü” olarak kutlanmaktadır
2015 Dünya Çevre Günü’nün sürdürülebilir tüketime yönelik ana temasında, doğal kaynakların özenli ve dikkatli bir şekilde kullanımının önemi vurgulanmaktadır. Sanayileşme ve ekonomik büyüme ile birlikte insanoğlunun doğa üzerindeki baskı ve müdahalesinin artması, ciddi çevre problemlerini beraberinde getirmiştir. Çakar, 5 Haziran dünya çevre günün önemini vurgu yaparak,

Çakar, şöyle devam etti, Dünyamız, sanayi ve teknolojide görülmemiş bir hızda gelişirken küresel ölçekte yaşanan bu gelişmeler, ne yazık ki, tabiatta telâfîsi neredeyse imkânsız tahrîbata ve tüm insanlığın ortak sorunu olan çevre kirliliğine yol açmaktadır.
Sağlıklı bir gelecek için en önemli hususlardan biri, çevre bilinci gelişmiş nesiller yetiştirmektir. Yaşadığımız çevreyi bir emanet olarak görüp korumak ve istikbale bırakmak hepimizin ortak görev ve sorumluğudur. Bu şuurla, var olan tabiî zenginliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla yönetilmesine imkân sağlayacak tedbirleri hayata geçirmek, bizler için hayâtî öneme sahiptir.

Sahip olduğu tabii güzelliklerle emsâli olmayan memleketimizi; doğal kaynakların bilinçli kullanıldığı ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının yaygınlaştığı, yeşil, tertemiz bir çevreyle gelecek nesillere bırakabilme temennisiyle tüm halkımızın ,ÇEV-GÖN tarafından her yıl düzenli olarak yapılan ve toplumu daha yaşanır çevre için duyarlı olmaya çağıran etkinlikler bu yıl hassas bir dönemden geçtiğimiz ve olağan üstü halde olduğumuz için, kutlama etkinliklerinin yapılmayacağı belirtildi.

“Dünyamızı, ülkemizi ve bölgemizi tehdit eden sorunların evrenselliği ve global anlamda bir çevre bilinci oluşturmak, tek bir dünyamızın olduğunu, hepimizin aynı gezegenin üzerinde yaşadığımızı ve aynı soluğu soluduğumuzu, geminin batmasıyla bazıların üst güvertede olsa bile hepimizin batacağını bilincini kitlelere taşımak, toplumun Doğa ekoloji ve çevre sorununa karşı duyarlı kılmak istiyoruz.

İnsanların faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim faaliyetleri Termik Santral Anız yangınları ve sanayilerde yayılan ve akan çıkan atıkların atmosferi kirletmesi ve bölgemizde düzenli depolama gibi bazı istasyonların bulunamaması çöp sorunlarının çözümünü zorlaştırmıştır.
. Küresel ısınma ile birlikte yağışların azalması kurak bölgemizin kıt olan su kaynakların gittikçe tükenmekte ilçemiz de bundan nasibini almaktadır. Çevre ve ekolojiye sahip çıkalım tarihi eserlerimizi koruyalım.
Ekoloji Tarihi eserler Tarihtir Tarihi boğmak insanlığı boğmakla eş değerdir tarihini bilmeyen bir halk geleceğini sağlam temeller üzerinde inşa edemezler.
Verimli toprağımızı betonlaştırmayalım Çarpık kentleşmeye son verelim Önümüzdeki süreçte suların bilinçli kullanılması noktasında desteklerinize ihtiyacımız vardır bu konuda değişik etkinlik ve kampanyaların başlatılmasını istiyoruz..

Çevremizi temiz tutalım yerlere çöp ve izmarit atmayalım suyumuzu boşa harcamayalım Ağaç dikelim var olan ağaçlara ve doğaya sahip çıkalım
Menduh Çakar Mardin-Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı...
Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum.

