Bu yılki iklim konferansının ev sahibi olan Azerbaycan Çevre Bakanı Mukhtar Babayev, Pazartesi günkü Guardian'da şunları yazdı: Yük tamamen hükümetlerin cebine düşemez. Gelişmekte olan ülkelerin geçişi için özel finansmanı serbest bırakmak uzun zamandır iklim görüşmelerinin bir isteğiydi. Özel sektör olmadan iklim çözümü olmaz. Dünyanın daha fazla fona ihtiyacı var ve daha hızlı ihtiyacı var. Tarih, gerekli kaynakları harekete geçirebileceğimizi gösteriyor; artık mesele siyasi irade.

Toplantı, ABD'yi Paris iklim anlaşmasından çıkarma ve karbon emisyonlarını azaltma taahhütlerini iptal etme sözü veren Donald Trump'ın yeniden seçilmesiyle gölgelendi. Bilim insanları, bunun sonucunda dünyanın önemli sıcaklık sınırlarını aşmasının muhtemel olduğunu söyledi.

COP29'da ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmaları ve kötüleşen aşırı hava koşullarının etkilerine uyum sağlamaları için ihtiyaç duydukları fonları sağlamak üzere yeni bir küresel çerçeve oluşturmaya çalışacak. Yoksul ülkeler, iklim finansmanının bugün yaklaşık 100 milyar dolardan 2035 yılına kadar her yıl en az 1 trilyon dolara çıkmasını istiyor.

ABD olmadan, gelişmiş ülkelerin iklim finansmanı hedeflerini karşılamasının daha zor olması muhtemel. Kamu kaynaklı paranın bileşenini (yurt dışı yardım bütçelerinden ve Dünya Bankası gibi kurumlar aracılığıyla) iklim finansmanı hedefini oluşturan kısmı azaltmaya çalışabilirler.

Bazı tarafların tartışmalı bulacağı bir açıklama yapan Babayev şunları yazdı: “Rekabet halindeki öncelikler nedeniyle, adaptasyon ve kayıp ve hasarı karşılamak bir yana, dünyada gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçişini yalnızca hibe veya imtiyazlı finansman yoluyla finanse etmek için yeterli para yok.

BM iklim şefi Simon Stiell, Pazartesi günü konferansın açılış oturumunda, enflasyonun fosil yakıtlara sürekli bağımlılıktan kaynaklanacağını ve iklim kriziyle mücadelenin ekonomik sorunların çözümüne de yardımcı olacağını söyledi.

“Dünya ülkelerinin en az üçte ikisi emisyonları hızla azaltmayı göze alamazsa, o zaman her ülke acımasız bir bedel öder. Ülkeler tedarik zincirlerine dayanıklılık inşa edemezse, tüm küresel ekonomi çöker. Hiçbir ülke bağışık değildir,” dedi.

ABD'deki yeni başkanlığa örtülü ama açık bir göndermede bulunarak, tüm ülkelerin bir rol oynaması gerektiği konusunda uyardı. “İklim finansmanının hayırseverlik olduğu fikrinden vazgeçelim.'' diye ekledi.

 

Hibya Haber Ajansı