Mardin-Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yıldönümünü”n ülkemiz basınına bu güne kadar olduğu gibi, bundan böyle de, ilkeli ve tarafsız bir anlayışla sürdüreceğine inandığını belirten çakar, faaliyetlerini sürdüren gazete, radyo, televizyon kurumlarının ve bu kurumlarda görevli tüm basın emekçilerinin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladığını kaydetti.

ÇÜNKÜ DEMOKRASİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN BASIN ÖNEMLİ..

Çakar, “İletişim baş döndürücü bir hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz” diyen Çakar. cep telefonları ile çekilen görüntü ve fotoğrafların sosyal medyada bilinçsizce gelişigüzel paylaşıldığını ve bununda bilgi kirliliğine neden olduğunu söyledi. Toplumda bilgi kirliliğinin önüne geçmek için gazeteciliğin öneminin bir kez daha öne çıktığını dile getiren Çakar,, “Büyük zorluklarla ve özveri ile görevini yerine getiren basın mensuplarının sosyal haklarının iyileştirilmesi önem arz etmektedir. Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı, toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Demokrasimizin sağlıklı bir yapıya kavuşması ve en temel insan haklarından biri olan düşünce özgürlüğünün gelişmesi, basın özgürlüğünün gerçekleşmesi ile mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Basın halkın aynasıdır öylese empati kurup gereğini yapmalıyız bu önemli alamlı değer taşiya bu mesleğe önem verelim hak etiği değer karşılığı yapalım.

Her özgür bireyin haber alma hakkı vardır. Özgür ve tarafsız basın kesinlikle demokrasinin en önemli temel yapıtlarındandır. Çünkü demokrasinin güçlenmesi, ilerlemesi için demokrasi basın kuruluşlarının çok önemli etkisi vardır..

Ayrıca gazetecilik; sorumluluk ve fedakarlık isteyen bir meslektir. Her gazeteci, bunun bilincinde olması gerektiğini ve topluma yararlı olacak haberleri ön plana çıkarmalarını düşünüyorum. Ve aynı şekilde basına (gazetecilere) saygı duyulmasını, hak verilmesini diliyorum..

Basın ahlak kurallarına uyarak; doğru, tarafsız etik olan her gazeteci için bu meslek kutsaldır. Hele ki günümüzde "gazeteci" çok önemlidir..

Çünkü benim her zaman kullandığım bir cümle vardır "basın halkın aynasıdır" bu yüzden basının dışarıya, halka yansıtacağı bilgi, haber çok önemlidir. Tabii bu haberin doğruluğu her zaman en iyi şekilde olmalıdır..

Menduh Çakar Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı.