Tesnim Haber Ajansı - Carnegie düşünce kuruluşu, bir raporda Hürmüz Boğazı'nın kapanmasının farklı boyutlarını ele aldı ve boğazın kapatılmasının yalnızca enerji piyasalarını aksatmakla kalmayıp, küresel gübre tedarik zincirini de felç ettiğini vurgulayarak uyarıda bulundu. Tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan keskin artışlarla birlikte bu kriz, gıda enflasyonunda dalgalanmaya, üretimde düşüşe ve nihayetinde küresel ölçekte ekonomik durgunluğa yol açabilir.

Gübre Ticaretinin Üçte Biri Hürmüz Boğazı'ndan Geçiyor

Fars Körfezi bölgesi, yalnızca sıvılaştırılmış doğal gaz ve petrol ürünlerinin kilit üreticisi değil, aynı zamanda gübre üretiminde de önemli bir merkez konumunda. Küresel gübre ticaretinin yaklaşık üçte biri, deniz yoluyla genellikle Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor; bu güzergah, ABD ve İsrail'in 28 Şubat tarihinde İran'a yönelik saldırısının ardından neredeyse tamamen kapanmış durumda. Mesele yalnızca Fars Körfezi gübresinin Sudan, Brezilya veya Sri Lanka gibi ihracat pazarlarına ulaşamaması değil; aynı zamanda dünyanın diğer bölgelerindeki gübre üreticilerinin temel hammadde kaynaklarından mahrum kalması.

Söz konusu düşünce kuruluşu, Hürmüz Boğazı'nın kısa sürede yeniden açılması durumunda dahi, gübre ve bileşenlerinin üretimi ile nakliyesinin yeniden başlamasının haftalar sürebileceğini vurguluyor.