Mevsimlik Tarım İşçilerin Sorunları TBMM’ye Taşındı

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Sürücü, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a işçilerin sorunları ile ilgili çeşitli sorular yöneltti.

1288 kez okundu.
Mevsimlik Tarım İşçilerin Sorunları TBMM’ye Taşındı Advert

Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada,” Türkiye’de 6,5 milyon insandan oluşan tarım işgücünün yaklaşık yarısı Mevsimlik Tarım İşçisidir. Her yıl yaz mevsiminin gelişi ile birlikte 48 farklı şehre mevsimlik tarım işgücü gitmektedir. Mevsimlik tarım işçileri günde 14-15 saatlik mesailerle ortalama 50-55 TL karşılığında zor güvencesiz ve güvenliksiz koşullarda çalışmaktadırlar. Göç eden mevsimlik tarım işçileri 5 ile 6 ay süresince barınma, ulaşım, sağlık, eğitim sorunlarının yanı sıra etnik, kültürel ve farklılıklardan ötürü gittikleri yerlerde dışlanma ve ötekileştirme sorunlarını da yaşamaktadırlar.

Türkiye’nin mevsimlik iş göçü veren en önemli şehirlerinden biri Urfa’dır.  Mart-Kasım ayları arasında fındıktan soğana kadar birçok tarım ürününde çalışmak üzere, Urfa ilinden mevsimlik tarım işçiliği göçü olmaktadır. Bu yıl da sezonun açılmasıyla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan binlerce aile göç yollarına düşmüştür. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunlar çalışma alanlarına giderken yolda meydana gelen trafik kazaları ile başlamaktadır. Emek sömürüsü ve ekonomik yetersizlikler sebebiyle onlarca kişi ve eşyalarla birlikte minibüs ya da kamyon kasasında yolculuk yapmaktadırlar. Yaşanan sorunlara dönük AKP Hükümeti yönetmenlik ve genelge çıkararak çözüm bulmaya çalışmaktadır. Ancak kalıcı çözümlerin üretilmemesi, işçilere dönük yasal bir düzenlemenin yapılmamış olması, yine denetim mekanizmalarının eksikliğinden ötürü sorunlar bu sezonda katlanarak devam etmiştir. Emek sömürüsüne maruz kalan işçilerden kadın ve çocuklar kuşkusuz çok daha fazla sorun yaşamaktadırlar. Bu alanda çalışan kadınların; toplumsal cinsiyetçiliğin ürettiği birçok sorunu bulunmaktadır. Kadın tarım işçileri bu alanda çalışan erkek işçilere göre daha düşük ücret almaktadırlar. Kadın ve çocuk emeği ucuz emek gücü olarak işverenler tarafından bilinçli olarak daha çok tercih edilmektedir. Mevsimlik tarım işçisi kadınların yarısı ergen yaşta anne olmaktadır ve ölü doğum ve düşük oranları diğer çalışma alanlarına göre daha yüksektir.” ifadelerine yer verdi.

 Sürücü, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:”

1-2018 yılı itibariyle kayıtlı ve kayıtsız çalışan mevsimlik tarım işçi sayısı kaçtır? Bu sayının içerisinde kadın işçilerin oranı nedir?

2-24 Mart 2010 tarihli “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi” genelgesi ve 19 Nisan 2017 tarihli Mevsimlik Tarım işçileri ile ilgili çıkarılan Başkanlık Genelgesi sonrası mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal yaşam koşullarında bir değişim meydana gelmiş midir?

3-Çıkarılan bu genelgenin yaşama geçirilmesine yönelik Bakanlığınız tarafından gerekli denetim mekanizmaları işletilmiş midir?

4-2010-2018 yılları arasında işçilerin ulaşımları sırasında kaç kaza yaşanmış ve bu kazalar sonucu kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Yaşanan kazaların önüne geçebilecek bir çalışmanız olacak mı?

5-Mevsimlik tarım işçilerinin gittikleri yerlerde karşılaştıkları ötekileştirilmeyi yine maruz kaldıkları ırkçı saldırıları engellemek amacıyla Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Herhangi bir çalışma yürütülmedi ise bu konuyla ilgili bir çalışmanız olacak mı?

6-2010-20018 yıllarında çalışan mevsimlik çocuk işçi sayısı nedir? Çocuk işçiliğinin önlenmesine ilişkin yapılan çalımalar nelerdir?

7-Tarımda cinsiyetçi iş bölümünün ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

8-2010-2018 yılları arasında kayıt dışı mevsimlik tarım işçisi çalıştıran kaç kişi veya kuruma cezai yaptırım uygulanmıştır?

 
Mevsimlik Tarım İşçilerin Sorunları TBMM’ye Taşındı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil