Şanlıurfa'da "Acı" Mesai Devam Ediyor

Şanlıurfa’nın olmazsa olmaz tatlarından olan isot hazırlama çalışmaları sürüyor. Kentin simgesi haline gelen isot (pul biber) kadınlar tarafından hazırlanarak kullanıma hazır hale getirtiliyor. Yemek sektöründe birçok noktada kullanılan isot sağlık açısından da birçok faydasının bulunduğu vurgulandı.

817 kez okundu.
Şanlıurfa'da Advert

Şanlıurfa’nın olmazsa olmazlarından olan isot sezonu başladı. Kırmızı pul biber, her yıl kadınlar tarafından binbir zahmetle hazırlanarak yemek alanında kullanılmaya başlanıyor. İlkbahar aylarının son günlerinde ekilip, yazın yapılan sulamanın ardından sonbaharda vatandaşlar tarafından tarlalardan toplanan biberler, kamyonlarla satılacakları hale getiriliyor. İsot hazırlayarak geçinen aileler tarafından satın alınarak, evlere veya bahçelere götürülen biberler, burada yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Elle parçalandıktan sonra yerlere serilen naylonların üzerinde bekletilen biberler gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kurutuluyor. Rengi koyulaşan kurumuş biberler makinelerde pul biber haline getirildikten sonra, zeytinyağıyla harmanlanarak o eşsiz tadı ve parlaklığı kazanıyor. İsotun kilosu, kalitesine göre 15 ile 50 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

İSOT HAZIRLAMA SÜRECİ BAYA ZAHMETLİ OLUYOR

Sırrın Mahallesi’nde boş arazilerde kadınların tarafından çıkarılan isot hem yemeklere tat veriyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Kentte hava sıcaklığının 42 dereceyi aştığı şehirde isot hazırlama süreci zahmetlice oluyor. Birçok aile tarlalarından toplanılarak Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali’nde satışa sunularak isot severlerin beğenisine sunuluyor.

SIRRIN, İSOT MERKEZİ

Sırrın Mahallesi’ndeki biber için ayrılan alanda çalışmaları yürüten Fatma Cengiz,”Bu mahalle de isot işiyle uğraşanlar aile bütçelerine katkı sağlamak için çalışmalarını yürütüyor. Çoğumuzun kocası işsiz ya da çalışmıyor. Bizde mecburuz çalışmaya. Çalışmak zorunda kalıyoruz, torba başı 2-3 TL alıyoruz günde yaklaşık 10 torba yapabiliyoruz evde ortalama 5 nüfus bulunuyor. Bizim kazancımızla ekmek yiyebiliyoruz. İsot temizleme işi Ağustos ayında başlayıp Ekim ayına kadar devam ediyor. Yaşanan çileli uğraşın ardından 100 kilo biberden 8-10 kilo isot çıkartabiliyoruz.”diye konuştu.

1 ÇUVAL ACININ BEDELİ 6-10 LİRA

Yazın 3 ay boyunca pul biber ve salçalık biber hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Zeynep Taşar, şöyle konuştu:”Onlarca kadın çadırlarda çalışarak tonlarca isot ve salçalık biber çıkarıyoruz. Bir çuval biberi 6 ile 10 TL karşılığında temizliyoruz. İsot temizlemek oldukça zor, acının üzerine birde güneşin yakıcılığı eklenince bizi bayağı zorluyor.”

( RHA )

Şanlıurfa'da "Acı" Mesai Devam Ediyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Guterres: Son günlerde sözlerde ve eylemlerde tehlikeli bir tırmanışa tanık olduk
Guterres: Son günlerde sözlerde ve eylemlerde tehlikeli bir tırmanışa tanık olduk
Erdoğan: Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika’daki en önemli ortaklarından biridir
Erdoğan: Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika’daki en önemli ortaklarından biridir