Suruç ‘Nar Festivali’ düzenleyecek

Şanlıurfa – Suruç narını tanıtmak, üretimini artırmak, amacıyla ilçe belediyesi “Nar Festivali” düzenliyor. Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, narın coğrafi işaret tescil belgesini almak için girişimlere başladıklarını söyledi.

1049 kez okundu.
Suruç ‘Nar Festivali’ düzenleyecek Advert

Tatlı, mayhoş arasındaki tadı ve görünümüyle hem damağa hem de göze hitap eden Suruç narının ünü ve tanınırlığı Suruç Nar Festivali ile artacak. Suruç Belediyesi 19 – 20 Ekim tarihleri arasında düzenleyeceği “Nar Festivali” ile ilçeyi tanıtmayı amaçlıyor. Aligor Mahallesi’nde nar hasadıyla başlayacak  festival kapsamında kadın ve çocuk atölyelerinin yanı sıra konserler düzenlenecekç

Narın dünyaya tanıtılması ve üreticinin teşvik edilmesi için düzenledikleri festivalde katılımcıların nara doyacaklarını belirten Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik, Suruç narının yok olmaması için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini ifade etti. 

 Narın Suruç’tan sadece meyve olarak çıkmasını istemediklerini dile getiren Çevik, narın işlenip nar ekşisi ve nar suyu halinde katma değeri artmış halde satılması ve markalaşması için üreticiyi teşvik edeceklerini belirtti. Çevik, Suruç narının coğrafi işaret tescil belgesini almak için belediye olarak girişimlere başladıklarını kaydetti.

 ‘NAR MARKALAŞACAK’

 “Suruç Nar Festivali” ile narın ününün daha da artacağını söyleyen Çevik, ilçenin kendine özgü birçok lezzeti bulunduğunu, ancak en önde narın geldiğini dile getirdi. Suruç narının bölgede yetişen diğer nar çeşitlerine göre daha lezzetli olduğunu, üretiminin geçmiş yıllara göre azaldığını belirten Çevik, “Biz festivali narı dünyaya tanıtmanın yanı sıra yerli üreticinin nara olan ilgisini artırmak için düzenliyoruz. Narı üreten çiftçi fiyat açısından istediğini alamıyor. Nar bahçelerini söküp yerine başka ürün ekiyor. Nara büyük emek verip karşılığını alamayınca daha fazla para getiren ürünlere yöneliyor. Ancak bu bölgede yetişen narın bölgede, hatta ülkede benzeri yok. Bizim bu lezzeti yitirmemiz gerekiyor. Suruç narının yok olmaması ve üretimi arttırmak için böyle bir festival düzenlemeye karar verdik. Nardan üretebileceğimiz nar ekşisi ve nar suyu ile markalaşma sağlayacağız. Üreticiyi bu noktada teşvik edeceğiz. Markalaşma olunca hem Suruç narı tanınacak hem de üretici ciddi bir gelir elde ederek nar üretimini arttıracak” ifadelerini kullandı.

 İLÇE NAR İLE ANILACAK

 Markalaşma yönünden ilk adımı kendilerinin atacağını aktaran Çevik, “Suruçluları bu noktada teşvik etmek adına çalışmalara başlayacağız. Özellikle kadınların narla ilgili üretim yapması için teşvikte bulunacağız.  Yani bölge Antep fıstığıyla, Urfa isotuyla anıldığı gibi Suruç’ta narıyla da anılacak. Festival 19 Ekim’de Aligor’de Nar hasadıyla başlayacak. Ardından çocuklara ve kadınlara dönük etkinlikler olacak. Ardından bir konser düzenleyeceğiz. Ertesi günde Suruç merkezde devam edeceğiz. Orada da çeşitli etkinlikler ve konser olacak. Narın tanıtımı yapılacak. Narla üretilen ürünler tanıtılacak. Tabi ki nar ve nar suyu ikramımız da olacak" diye konuştu.

Festivali de geleneksel bir hale getirmeyi planladıklarını söyleyen Çevik, herkesi festivale katılmaya davet etti.

Kaynak:MA

 

Suruç ‘Nar Festivali’ düzenleyecek
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Özel: Öğretmenlerin yanında, onlarla mücadele etmeyi sürdüreceğim
Özel: Öğretmenlerin yanında, onlarla mücadele etmeyi sürdüreceğim
12 branşta 55 sporcu olimpiyat kotası aldı
12 branşta 55 sporcu olimpiyat kotası aldı