Van Kalesi için Menua'nın bedduası tutsun!

VAN - Vasiyetinde “Kim bu yazıyı silerse, kim onu tahrip ederse bütün tanrılar tarafından mahvedilsin, güneş ışığından yoksun edilsin” diyen Kral Menua’nın mezarının da bulunduğu Van Kalesi çöpten geçilmiyor. Ziyaretçiler, karşılaştıkları manzaraya tepki gösteriyor.

1289 kez okundu.
Van Kalesi için Menua'nın bedduası tutsun! Advert

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ve UNESCO'nun “Geçici Dünya Miras Listesi”nde yer alan Van Kalesi ve eski Van şehrinin etrafında bulunan yapılar kaderine terk edilmiş. Van Kalesi'nin arka kısmını defineciler mesken edinirken, birçok tarihi yapı tahrip edilmiş.

 MENUA'NIN VASİYETİ

 Van Kalesi'ndeki Kral Menua, Sarduri ve İşpuini mezarlarının bulunduğu yer ise çöplerden geçilmiyor. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği mezarlıktaki manzara içler acısı. Çöp içindeki salonda bulunan kitabe üzerine yazılı Kral Menua'nın vasiyeti ise ders verir nitelikte. Yazıtta şöyle yazıyor: “Kim bu yazıyı silerse, kim onu tahrip ederse, Tanrı Haldi, Tanrı Teişiba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar tarafından mahvedilsin, güneş ışığından yoksun edilsin.”

 ‘TARİHİ YAPI KALMAZ’

 Van Kalesi’nin ziyaretçileri, tarihi yapıların her geçen gün daha da tahrip edildiğini belirtiyor. Yıllar önce kalenin çok daha iyi bir durumda olduğunu söyleyen Ercan Kahramanoğlu, tahribatın önlenmesi için kale güvenliğinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Kahramanoğlu, “Kale son yıllarda çok tahrip edildi. Tarihi eserlere çok zarar verildi. Böyle devam ederse birkaç yıl sonra burada tarihi eserler yok olup gidecek. Halk, bu değerli yapılara değer vermelidir. Bu yapılar böyle tahrip edilirse buraya gelecek insan kalmaz. Özellikle kalenin arka taraflarında neredeyse her yer kazılmış. Bu tarihi eserlere, yapılara, insanlara saygısızlıktır. Yetkililerin bir an önce bunun önüne geçmesi ve tedbir alması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 MANZARA KÖTÜ!

 Kale etrafından neredeyse her gün bir yerin defineciler tarafından kazıldığını anlatan Mehmet Öz ise, “Burası tarihi açıdan gezilecek, görülecek yerlerin başında geliyor. Fakat duyarsız insanlar tarafından her gün kirletiliyor, tahrip ediliyor. Kimliği belirsiz kişiler tarafından tarih yok ediliyor. Burası yazın turist çeken bir bölge ama turistler buraya geldiklerinde kötü bir manzarayla karşılaşıyorlar. Yetkililer bu tarihe sahip çıkmalıdır” dedi.

 

Kaynak:MA

 

Van Kalesi için Menua'nın bedduası tutsun!
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti
Öztrak, Princeton Üniversitesi'ne gitti