Kongrenin hazırlık komitesinde yer alan ve aynı zamanda PYD Eşbaşkanlığı Danışmanı olan Sihanok Dîbo konuyla ilgili olarak ANHA'ya konuşarak kongreye 150-200 arasında delegenin katılacağını ve Rojava Demokratik Özerklik yönetimlerinin de 30 delegeyle bu kongrede temsil edileceğini kaydetti.
Sîhanok Dîbo, 23-25 Ocak 2015’te Kahire’de biraraya gelen Surye muhalefet güçlerinin toplantılarında bir kongre gerçekleştirilmesi kararı alındığını da hatırlatarak bu konge için geçen süre içinde birçok hazırlık yapıldığını birçok çevre ve şahsiyetlere davetiye gönderildiğini söyledi.
Dîbo, Mısır Dış İlişkiler Meclisi Başkanı tarafından organize edilen kongrenin kesin tarihinin belirlenmediğini, ancak 1-10 Mayıs tarihleri arasındaki bir zamanda gerçekleşeceğini ifade etti.
Kendisinin de bu kongrenin hazırlık komitesinde yer aldığını kaydeden Dibo, kongreye 150-200 arasında delegenin katılmasının planlandığını ve bu delegelerden 30’unun Rojava demokratik özerklik yönetimini temsilen kongrede yer alacağını söyledi.
Sîhanok Dîbo, demokratik özerklik yönetiminin yanısıra Kahire’deki kongereye Suriye muhalefetinden Heyet El-Tensîq, İstanbul merkezli Suriye Muhalefeti Koalisyonu, bağımsız şahsiyetler, üniversite öğretim görevlileri, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stephan Demistora ve Suriye Muhalifleri Koalisyonu'na veya herhangi bir güce bağlı olmayan ve kendilerini “Değişim Cephesi” olarak tanımlayan kesimin de katılacağını, ancak Suriye Baas rejiminin katılmayacağını açıkladı.
Dibo, kongrenin gerçekleştirilmesinin temel amacının Suriye’deki kaosa son vermek olduğunu ve demokratik özerklik yönetimi olarak kongreye birtakım çözüm önerileri sunacaklarını belirtti.
Sîhanok Dîbo, sSunulacak önerilere ilişkin olarak ise “Temel amaç, Suriye içinde yaşayan tüm güçler olarak teröristlere karşı durmamızdır. Çünkü bu, Suriye’de yaşayan yurttaşlar için bir tehdit ve tehlikedir. İkincisi; Suriye’deki mevcut kaosun esas nedeni varolan diktatörlük sistemidir. Bunun yerine bugün pratikte uygulanan çoğulcu, demokratik özerk yönetim sistemi inşa edilmelidir.
Bir diğer önerimiz de Suriye’de Kürt sorununun çözümüdür.” dedi

