Harran Üniversitesi’nde Acil Durumlar İçin İlk Yardım Eğitimi Verildi

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ile Öğrenci Konseyi iş birliğinde üniversite personeli ve öğrencilere yönelik “Acil Durumlar için İlk Yardım” semineri düzenlendi.

686 kez okundu.
Harran Üniversitesi’nde Acil Durumlar İçin İlk Yardım Eğitimi Verildi Advert

Osmanbey Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi Büyük amfi’de gerçekleşen eğitime, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Bektaş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz, Yüksekokul Müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Büyük can kaybı ya da yaralanmalarla sonuçlanan deprem, yangın, sel gibi doğal afetler ve kazalarda bilinçsiz yapılan ilk müdahaleler sırasında bilgi yetersizliği nedeniyle oluşan yaralanmalar, vücutta kalıcı hasar oluşması ya da yaşamların yitirilmesi gibi olumsuzlukların yaşanmaması için üniversite çalışanları ve öğrencilerine eğitim amaçlı düzenlenen seminer, Harran Üniversitesi Acil Servis Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Büyükaslan tarafından verildi.

Program açış konuşmalarında Prof. Dr. Ekrem Bektaş;” Ziyâ Paşa’nın Âsûde olam dersen eğer gelme cihana, Meydâna düşen kurulamaz seng-i kazâdan. Dünya meydanına gelen her insanı hastalıklara, kaza, bela ve doğal afetlere maruz kalmaktadır. Önemli olanın acil bir durumla karşılaştığımızda her birimizin bilinçli, temkinli, soğukkanlı ve gönüllü birer birey olarak yetişmemizdir. Bizleri kırmayıp programımıza sunumları ile katılan Dr. Öğretim Üyesi Hasan Büyükaslan ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Acil Durumlarda İlk Yardım, İlk Yardımın Öncelikli Amaçları, İlk Yardım  Temel Uygulamaları, Koruma, Bildirme (112), Kurtarma (Müdahale), Hayat Kurtarma Zinciri, Hava Yolu Açıklığı, Kurtarıcı Soluk, Solunum Yolu Tıkanıklığı, Heımlıch Uygulaması ( Yetişkin – Çocuk), Kanamalarda, Dış Kanamalarda İlk Yardım, Şokta, Dış Kanamalarda, Doğal Deliklerden Olan  Kanamalar, Yaralanmalarda, Yanıkta, Kimyasal Yanıklarda, Elektrik Yanıklarında, Donmalarda, Bayılma, Havale, Yüksek Ateş Durumunda, Sera Krizi (Epilepsi), Kan Şekeri Düşüklüğü, Göğüste Kuvvetli Ağrıda, Kara Canlıları Isırmalarında, Yılan, Akrep Sokmalarında, Göze, Kulağa ve Buruna Yabancı Cisim Kaçması konu başlıklarında ilk yardım eğitimi verildi. Dr. Öğr. Üyesi Hasan Büyükaslan tarafından düzenlenen program, üniversite öğrencilerince büyük ilgi gördü.

İlk yardımın, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlileri tarafından tıbbi yardım sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan uygulamalar olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Hasan Büyükaslan; “İlk yardımın öncelikli amaçları, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmaktır. İlk yardım temel uygulamaları koruma, bildirme, kurtarmadır. İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler ise hasta/yaralının durumunu değerlendirmek, hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmektir. Ancak herhangi bir tehlike yok ise hasta ya da yaralı yerinden kımıldatılmamalıdır” diye konuştu.

Eğitim, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Bektaş’ın Acil Servis Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Büyükaslan’a teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

 

Harran Üniversitesi’nde Acil Durumlar İçin İlk Yardım Eğitimi Verildi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Seyyithan Atilla:
Seyyithan Atilla: "1 Nisan'da Hizmet Dönemi Başlıyor"
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı