Salgına karşı tarım seferberliği

BALIKESİR - Ayvalık Belediyesi, ilçede kurdukları kooperatif ile birlikte tarım seferberliği başlatarak, mevsimlik sebze ekimine başladı. Belediye, salgın sürecinin yerel üretimin önemini bir kez daha gösterdiğine işaret etti.

788 kez okundu.
Salgına karşı tarım seferberliği Advert

 Koronavirüs salgını nedeniyle uzmanlar ileride kıtlık yaşanabileceği uyarısı yarken Balıkesir’de Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, belediyenin mülkiyetinde bulunan 50 dönüm arazide tarım seferberliği başlatma kararı aldı. İlçedeki susuz tarıma uygun yerlerde hububat ekimi yapacaklarını belirten Ayvalık Belediyesi Başkan Ergin, hijyenik ve güvenli gıda arayan kooperatifler ile görüşmelere başladıklarını söyledi. Kirada bulunan arazilerle birlikte farklı bölgelerdeki beş yüz dönüm araziye sahip olan Ayvalık Belediyesi çalışmalarını kooperatifler ile birlikte yürütecek. 

 KITLIĞI AŞABİLİRİZ

 Tarımın önemine dikkat çeken Ergin, ülkenin elinde bulunan tarım alanı potansiyeli ile kıtlık yaşamanın mümkün olmadığı söyledi. Koronavirüs tüm dünyada sadece insanların sağlıklarını değil ülkelerin ekonomilerini de altüst ettiğini ifade eden Engin, “Tarladaki çiftçinin bu süreçten nasıl etkileneceği ve ne tür önlem alınması gerektiği tartışılıyor. Susuz tarıma uygun olan yerlerde hububat ve bakliyat ekimi, suya yakın alanlarda ise mevsimlik sebze üretimi yapacağız” dedi.

 ÇİFTÇİLER EĞİTİM ALACAK

 Şimdilik sofralık ve salçalık domates, biber ve patlıcan çeşitleri ekileceğinin bilgisini veren Ergin, bu çalışmaların belediyenin çaba ve girişimleri ile sürdürüldüğünü belirtti. Ergin, verim alınması durumunda uygulamanın kooperatif ve belediye ortaklığında işleme projesine dahil edileceğini söyledi. Kooperatif öncülüğünde farklı ürünlerin çiftçilere önerilip gereken eğitim çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanması için hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğunu hatırlatan Ergin, ayrıca fide yetiştiriciliği ve süs bitkileri üzerine sera çalışmalarının da bulunduğunu, ancak kovid-19 nedeniyle bu projenin şimdilik askıya alındığını ifade etti. 

 PANDEMİYE KARŞI DAYAIŞMA

 Tarımda en önemli dönemi yaşadıklarının altını çizen Ergin şunları söyledi: “Bazı ürünlerde ekim, bazılarında hasat yapılıyor. Şu günler özellikle yaz döneminde tüketeceğimiz sebzelerin ekim zamanı. Domates, salatalık, biber, patlıcan ve salçalık domates, bunların hepsinin fidelerinin bu dönem dikilmesi lazım, dikilmediği zaman iki, üç ay sonra bu ürünleri raflarda bulmamız sıkıntı olur. Biz, yerel yönetimler olarak tarımda da yaşanması beklenen bu sıkıntılı süreci en az hasarla atlatmak için yola çıktık, kooperatiflerimiz ile birlikte bunun da üstesinden geleceğiz. Bugün yaşadığımız pandemik salgın bir kez daha tarım ve yerli üretimin ne denli önemli olduğunu bize gösterdi. Bu nedenle Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurduk. Kooperatif demek, Dayanışma demektir. Biz bu dayanışmayı halka yayıp öncüsü ve destekçisi olacağız.”

 

(MA)

Salgına karşı tarım seferberliği
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil