Tarımla nefes alıyorlar

MARDİN - Artuklu'nun Eryeri Mahallesi'nde topraktan aldıkları ürünle hem ekonomik getiri elde eden hem de ihtiyaçlarını karşılayan yurttaşlar, tarımla uğraşarak nefes alabildiklerini belirtti.

966 kez okundu.
Tarımla nefes alıyorlar Advert

Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Eryeri (Buhêrkê) Mahallesi sakinlerinin en büyük gelir kaynağının başında çiftçilik geliyor. Bağcılık faaliyetlerinin yaygın olduğu kırsal mahallede, yurttaşlar bir süre önce zeytin, şeftali, kayısı ve fıstık gibi ürünler ekti. Domates, biber ve salatalık gibi sebzeler de eken yurttaşlar, elde ettikleri ürünleri de yakınlarında bulunan kent merkezine götürerek satıyor. 
 
STRESLERİNİ ALIYOR
 
Mahalle sakinlerinden İsmet Kalkan (47), ektikleri bostanların çapasını yaptıklarını belirterek, “Bostanımız damlama sistemi ile suluyoruz. Suyun bitkinin köküne ulaşması için çapa yapıyoruz ve zararlı otları koparıyoruz. Sebzelerimiz olgunlaşana kadar 3 defa çapa yapıyoruz” dedi. 2 yıldır bostan ektiklerini anlatan Kalkan, herhangi bir katkı maddesi olmadan doğadan organik ürün aldıklarını kaydetti. Bostanı Nisan ayında ektiklerini ifade eden Kalkan, tamamen hayvan gübresi kullanarak yetiştirdikleri ürünlerden Haziran ayı içerisinde hasat almaya başlayacaklarını söyledi. Bostan ile uğraşmanın bütün streslerini aldığını kaydeden Kalkan, aynı zamanda ekonomik bir gelir de elde ettiklerini belirtti.
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgının başlaması ile birlikte bütün dünyanın olumsuz etkilendiğine değinen Kalkan, “Evde kapalı kalmak insanın psikolojisini bozuyor. Bizler de bahçemiz ile uğraşarak nefes alıyoruz. Gerekli izin belgelerini aldığımız için rahatlıkla çalışabiliyoruz” şeklinde konuştu.  
 
'KÖYLERE DÖNÜN' 
 
“Tarım ve ziraattan daha güzel hiçbir şey yoktur" diyen Kalkan, "Doğa ile iç içe yaşayan bir kimse 10-15 yıl daha uzun ömürlü olur. Temiz havası ve doğal bir beslenme olanağı sağladığı için sağlıklı bir yaşam sürdürülüyor. İnsanlar kolaylıkla tarım ile yaşamını sürdürebilir. Bunun için bütün Kürtlerin artık köylerine geri dönmesi ve tarım ile uğraşması gerekiyor” dedi. 
 
HEM YAZLIK HEM KIŞLIK İHTİYAÇLAR 
 
Mahalle sakinlerinden Şerife Kalkan (41) ise, bostanlarında ektikleri ürünleri hem sattıklarını hem de kendilerinin tükettiğini aktardı. Kalkan, "Sadece yaz mevsimi için değil özellikle kış aylarında tüketmek için de kurutuyoruz. Domates, biber ve patlıcanları kış için kurutarak kaldırıyoruz. Domates salçası, turşu da yapıp kış ayları için kaplarda saklıyoruz. Meyve ağaçlarımız var. Reçel yapıyoruz. Bahçemizi ekmek, hem ekonomik olarak bizlere imkân sağlıyor hem de sağlıklı yaşam için olanak sağlıyor." 


MA

Tarımla nefes alıyorlar
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Guterres: Son günlerde sözlerde ve eylemlerde tehlikeli bir tırmanışa tanık olduk
Guterres: Son günlerde sözlerde ve eylemlerde tehlikeli bir tırmanışa tanık olduk
Erdoğan: Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika’daki en önemli ortaklarından biridir
Erdoğan: Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika’daki en önemli ortaklarından biridir