Kış geldi yurttaşlar ucuz soba arıyor

VAN –Havaların soğumasıyla birlikte bütçelerine uygun soba arayan yurttaşlar, dükkan dükkan gezmek zorunda kaldıklarını söyledi.

437 kez okundu.
Kış geldi yurttaşlar ucuz soba arıyor Advert

Van’da uzun süren kış ayları öncesi hazırlıklara başlayan yurttaşlar, soba imalatçılarının yolunu tuttu. Dolar kurundaki artıştan kaynaklı odun ve kömür sobaları cep yakıyor. İlçelerden ve köylerden kent merkezine gelen yurttaşlar, bütçelerine uygun sobayı satın almak için saatlerce işyerleri işyeri geziyor. Kışı odun ve tezek yakarak ısınmaya çalışacaklarını belirten yurttaşlar, bundan kaynaklı soba almak zorunda olduklarını söyledi. 
 
DOLAR ARTTI ÜRETİM DURDU 
 
Sobaya ilginin arttığı zaman olduğunu hatırlatan imalatçı Mehmet Etullah Coşar, günde 15 ile 20 soba ürettiklerini söyledi. Fiyat konusunda müşterilerle anlaşamadıklarını anlatan Coşar, dolar kurundaki artıştan kaynaklı fiyatlar iki katına çıktığını kaydetti. Fırınlı sobaların maliyetinin artmasından kaynaklı bu tür sobaların üretimini durduklarını dile getiren Coşar, daha çok odun sobası sattıklarını söyledi. Yüksek doğalgaz faturalarından dolayı yurttaşların doğalgaz yerine sobayı kullandıklarını belirten Coşar, yurttaşların işsizlikten dolayı alım gücünün düştüğünü ve bundan kaynaklı da doğalgaz yerine sobayı tercih etmek zorunda kaldığını ifade etti. 
 
‘ÇOK PAHALI’
 
Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde soba almak için geldiğini belirten Hatice Orali, “Buraya soba almak için geldim ama çok pahalı. Bir yandan da almaya mecburuz. Ne yapacağımı bilmiyorum. Fırınlı ve kovalı sobalardan almak istiyorum. Onların fiyatı da 400 TL. Bende de 250 TL var. Ucuz soba almak için başka dükkanları da gezeceğim” diyerek, yaşadığı durumu özetledi. Kış ayının çetin geçtiğinin hatırlatan Orali, “Kovalı soba almak için köyden buraya geldim. Çok aramama rağmen hala bütçeme uygun bir soba bulmuş değilim. Bu yıl kömürümüz yok ama tezek ve odunumuz var. Onlarla bu kışı geçirmeye çalışacağız” diye konuştu. 
 
‘4 DÜKKAN GEZDİM, ALAMADIM’
 
Soba bacası için imalatçılar sokağına geldiğini ifade eden Rıfat Çınar adlı bir yurttaş ise, piyasadaki her ürün fiyatının arttığına dikkati çekti. Çınar, şunları dile getirdi: “Bizim memlekette 8 ay kış mevsimi yaşıyoruz. O yüzden soba ve malzemelerini almak zorundayız. Virüs nedeniyle hayat şartları zorlaştı. Her şeyin fiyatı arttı. Soba bacalarını önceden 5 TL’ ye alıyorduk şu an 15 TL.  Soba bacasını daha uygun fiyata bulurum düşüncesiyle 4 dükkan gezdim. Ancak, fiyatlar yüksek olmasından kaynaklı alamadım.” 
 
MA / Barış Dönmez 

Kış geldi yurttaşlar ucuz soba arıyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Seyyithan Atilla:
Seyyithan Atilla: "1 Nisan'da Hizmet Dönemi Başlıyor"
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
Siverek 'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı