Şanlıurfalı kemençe virtüözü son yolculuğuna uğurlandı

78 yaşında vefat eden Şanlıurfalı kemençe virtüözü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (TMDK) öğretim üyesi, kemençe virtüözü 78 yaşındaki İhsan Özgen, son yolculuğuna uğurlandı.

1963 kez okundu.
Şanlıurfalı kemençe virtüözü son yolculuğuna uğurlandı Advert

Klasik Türk müziğinin önemli isimlerinden İhsan Özgen vefat etti. 

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (TMDK) öğretim üyesi, kemençe virtüözü 78 yaşındaki İhsan Özgen, son yolculuğuna uğurlandı.

İHSAN ÖZGEN KİMDİR?

1942’de Urfa’da doğan Özgen, ilk ve orta öğrenimini Kilis ve Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversi­tesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Müzik ve resme erken yaşlarda başlayan sanatçı üniversite yıllarında müziğe ağırlık verdi. 1967’de mezuniyetinin ardından TRT İstanbul Radyosu’nda profesyonel müzisyen olarak çalışmalarına başladı.

Yurt için­de ve diğer ülkelerde sayısız konserler verdi, seminerlere ve müzik festivallerine katıldı. Yaylı çalgılar için yazdığı müzikleri, Masterworks of Itri & Meragi; Remembrances of Ottoman Composers; Legacy; Cantemir: Music in Istanbul § Ottoman Eu­rope around 1700 gibi uluslararası CD’leri ve LP’leri bulunan Özgen, müzik yaşamı boyunca resim çalışmalarını da sür­dürdü. Konserler için gittiği Paris, Amsterdam, Boston, New York, Floransa, Berlin, Stockholm vd. şehirlerde sanat tarihi ve sanatçılar hakkında da araştırmalar yaptı. İstanbul’da ve yurtdışında birçok yerli ve yabancı resim sergisi ile ilgilen­di. Yusuf Katiboğlu, Nan Freeman, Zeynep Torun, Kasım Koçak, Erol Deneç, Nur Ataibiş, Erol Deran, Mehmet Refik Kaya’nın atölye çalışmalarını izledi, onlardan tavsiyeler aldı. University of Southern California (Santa Cruz) Etno­müzikoloji Bölümü’nün daveti üzerine bir akademik dönem için ABD’ye gitti.

ALİ ALPASLAN'DAN DERS ALDI

Türk Müziği teorisi dersleri ve seminerler verdi, Kantemiroğlu başlıklı konsere solist olarak katıldı. Bu konserin CD’si 2004 yılında Goldenhorn etiketi ile yayımlan­dı. Aynı üniversitenin Resim Fakültesi’nde atölye çalışma­larında bulundu. Bir süre Prof. Ali Alpaslan’ın hat dersine devam etti. Niyazi Sayın ve Feridun Özgören’in ebru çalış­malarını izledi. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyesi olan sanatçı müzik tarihine geçen çalışmalarının yanı sıra, hat, ebru, minyatür ve Türk süsleme sanatlarından etkilerle resimler yaptı.

 

RHA

Şanlıurfalı kemençe virtüözü son yolculuğuna uğurlandı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Guterres: Son günlerde sözlerde ve eylemlerde tehlikeli bir tırmanışa tanık olduk
Guterres: Son günlerde sözlerde ve eylemlerde tehlikeli bir tırmanışa tanık olduk
Erdoğan: Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika’daki en önemli ortaklarından biridir
Erdoğan: Tanzanya, ülkemizin Doğu Afrika’daki en önemli ortaklarından biridir