Cumhuriyet Halk Partsi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile milletvekilleri Nurettin Demir, Şenal Sarıhan, Necati Yılmaz ve Ali Şeker’den oluşan CHP heyeti, bombalı saldırının ardından Suruç’u ziyaret etti.
Heyet, saldırının faillerinin ve arkasındaki güçlerin tüm boyutlarıyla ortaya konulması ve herhangi bir istihbarat zayiatının olup olmadığı konusunda Anayasa’nın 98. maddesi ile Meclis İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, saldırının faillerinin açığa çıkarılmasının siyasi ve vicdani bir sorumluluk olduğunu söyledi.
Ağbaba: MİT milli olmaktan çıktı
Veli Ağbaba ise, gençlerin Suruç'a geleceğinin günler öncesinden bilindiğini hatırlatarak, MİT'in yetersiz kaldığını savundu.
Ağbaba, "MİT, milli istihbarat teşkilatı olmaktan çıktı KİT'e döndü, kişisel istihbarat teşkilatı oldu" dedi.
"Reyhanlı ve Diyarbakır'daki olayların arkasında hangi güç varsa, Suruç'taki patlamanın arkasında da aynı güç vardır" diyen Ağbaba, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ve İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ü istifaya çağırdı.
Ağbaba, Suruç'ta patlamanın hedefi olan gençlerin Kobani'ye kütüphane kurmak ve park inşa etmek hedefini CHP'li belediyelerin gerçekleştireceğinin sözünü verdi.
Şenal Sarıhan, sadece İstanbul'dan gelen kafilenin arandığını, eylemdeki diğer gençlerin aranmadan merkeze girdiğini vurgulayarak güvenlik açığına dikkat çekti. Sarıhan, "Bu bir zaafiyet değil, adeta doğrudan doğruya bir davet" dedi.
CHP'nin sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verildi:
“İnsanlık tarihinin en vahşi katliamlarından birini gerçekleştiren IŞID isimli barbar terör örgütünün, Türkiye'deki faaliyetlerinin ortaya çıkartılarak gerekli tedbirlerin kapsamlı biçimde derhal alınması ve 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'ta yaşanan ve 30'dan fazla yurttaşımızın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan alçakça katliamın faillerinin ve arkasındaki güçlerin tüm boyutlarıyla ortaya konulması ve herhangi bir istihbarat zayiatının olup olmadığı konusunda Anayasanın 98. maddesi ile İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımla arz ederiz."
CHP heyeti, Suruç’tan ayrıldıktan sonra Adıyaman'da güvenlik güçleriyle terör örgütü PKK mensupları arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden Uzman Onbaşı Müsellim Ünal'ın Adıyaman’daki cenaze törenine katılacak. (Ajanslar)

