-TZOB’un fındık rekolte tahmini 590 bin ton…
-TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Kozoğlu ve Soydan:
-“Oluşturduğumuz komisyon, fındık üretilen 16 il ve
130 ilçede örnekleme metodu uygulanarak çotanak
sayımı yapmış ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton
olarak tahmin etmiştir”
-“Ülkemizde bu yıl fındıkta devir stokları yoktur. Kabuklu
fındık üretimin yaklaşık 500 bin tonu iç fındık olarak ihraç
edileceğini tahmin ediyoruz”
-“İç tüketimimizin kabuklu fındık bazında 70-80 bin ton
dolaylarında gerçekleşeceği beklentisini taşıyoruz”
-“590 bin ton olacağı tahmin edilen fındık üretimimiz,
ihracat ve iç tüketimimize ancak yetecek”
-“Alan bazlı destek bir an evvel açıklanmalı”
-“Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’na
sormak lazım. Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da
733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır”
-“Nasıl bir araştırmayla TÜİK’in tahmininin 148 bin ton üzerinde
bir tahmin rakamını bulmuşlardır”
-“Ne olmuştur da önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton
artırmışlardır”
-“TÜİK tahminin yüzde 25 üzerinde bir tahminde nasıl
bulunmuşlardır. Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın.
Ayıptır, günahtır. Vebal almaktır”
-“Çiftçi kardeşim, ihtiyacın kadar ürünü sat, emeğine sahip çık”
Ordu – 23.07.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan, Ziraat Odaları tarafından oluşturulan komisyonun, fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulanarak çotanak sayımı yaptığını ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak tahmin ettiğini bildirdi.
Kozoğlu, Soydan, Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Erim Yaman, Ordu ve Giresun Ziraat Odası başkanlarıyla, Ordu’nun Altınordu İlçesi’nde fındık bahçesinde düzenledikleri basın toplantısında, fındık rekolte tahminini açıkladılar.
-Gıda ve tarım ihracatının yüzde14’den fazlasını karşılıyor-
Türkiye ve özellikle Karadeniz Bölgesi ekonomisinde oldukça önemli yeri olan, gıda ve tarım ürünleri ihracatının yüzde 14’den fazlasını tek başına karşılayan fındıkta, önümüzdeki günlerde yeni bir hasat sezonuna girileceğine vurgu yapan Kozoğlu ve Soydan, şunları kaydettiler:
“Dünyada fındık alanlarının yüzde 78’ine sahibiz. Son 5 yıllık ortalamalara göre, üretimin yüzde 68’ini, ihracatın yüzde 76’sını karşılıyoruz. Türkiye son 5 yıl ortalamasına göre, 777 bin ton olan dünya fındık üretiminin 530 bin tonunu tek başına karşıladı. İkinci sıradaki İtalya’nın fındık üretimi, 100 bin tonu bile bulmuyor.
Ülkemizde 2013’de 549 bin ton olan üretim, geçen yıl yaşanan don afeti nedeniyle 412 bin tona kadar geriledi.
Fındık önemli bir üründür. Son 5 yıl ortalamasına göre, dünyada yıllık kabuklu fındık ithalatı 466 bin tonu buluyor. Özellikle çikolata ve şekerleme sanayi açısından vazgeçilmez bir ürün olan fındıkta, en fazla ithalatı İtalya, Almanya, Fransa yapıyor.
Dünyada ithal edilen fındığın dörtte üçten fazlasını yapıyoruz. Fındık, sadece 2014-2015 sezonunda ülkemize 2,57 milyar dolar döviz kazandırdı. Son 5 sezonda yapılan fındık ihracatından elde edilen döviz 9,9 milyar doları aşmıştır. 100’den fazla ülkeye fındık ihraç etsek de yüzde 80-85’i Avrupa ülkelerine yapıyoruz.
Sezon itibarıyla, 2012-2013’de 301 bin ton, 2013-2014’de 268 bin ton, 2014-2015’de 201 bin ton fındık ihraç ettik.
Son 5 sezon içinde, miktar açısından rekor ihracatın yapıldığı 2012-2013 sezonunda 1,75 milyar dolarla en alt seviyeye inen ihracat, tonaj olarak en az ihracatın yapıldığı 2014-2015 sezonunda ise 2,57 milyar dolarla rekor kırdı.
Yine sezon itibarıyla, fındığın kilogramını, 2013-2014’de 7 dolar 40,3 cent olan fındık ihraç fiyatı, yaşanan don afeti nedeniyle üretimin önemli ölçüde gerilediği 2014-2015’de 12 dolar 81,6 cente yükseldi.”
-Rekolte tahminleri-
Geçen yıl fındık üretimi yapılan 14 il için açıkladıkları 371 bin 185 tonluk rekolte tahminlerinin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 412 bin ton fındık rekolte açıklamasına oldukça yakın olduğunu belirten Kozoğlu ve Soydan, şöyle devam ettiler:
“Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2014-2015 ihracat verilerine göre, ihraç edilen 201 bin ton fındığın 187 bin tonu 2014 ürünü fındıktır. Bu rakamlar, 2014 yılında yaptığımız rekolte tahminimizin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koymaktadır. Toplam 187 bin tonluk 2014 ürünü fındık ihracat rakamı, yaklaşık 374 bin ton kabuklu fındığa tekabül etmektedir. Bu rakam da Birliğimizin yapmış olduğu 371 bin tonluk rekolte tahminin, 2013 yılından kalan stokları da dahil ettiğimizde ne derece gerçekçi olduğunu, her türlü spekülasyondan, çıkardan uzak olduğunu göstermektedir.
2015 sezonunu, fındık üreticimiz ve fındık ihracatçımız için son derece önemli bir yıl olarak görüyoruz. Çünkü ülkemiz, fındıkta 2015 sezonuna neredeyse sıfır stokla girmektedir. Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’nun 2015 yılı için 733 bin 246 ton, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 585 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu görüyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise İl Müdürlükleri bazında yapmış olduğu çalışma neticesinde 646 bin 254 ton fındık rekoltesi beklentileri olduğunu açıklamıştır.
Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu’na sormak lazım. Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da 733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır. Nasıl bir araştırmayla TÜİK’in tahmininin 148 bin ton üzerinde bir tahmin rakamını bulmuşlardır. Ne olmuştur da önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton artırmışlardır. TÜİK tahminin yüzde 25 üzerinde bir tahminde nasıl bulunmuşlardır. Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın. Ayıptır, günahtır. Vebal almaktır.
Nitekim, kendi raporlarında, ‘rekolte çalışmasında Haziran sonu ve Temmuz başında dış etkenler (döllenme problemi, zararlıların etkileri ve iklimsel etkiler) sebebiyle meydana gelebilecek çotanak dökülmeleri hesaba katılmamıştır’ diyerek ne kadar bilimsel çalıştıklarını da itiraf etmişlerdir.”
-Geçen yıl yaşanan don olayının etkileri halen devam ediyor-
Her yıl düzenli olarak yapmış olduğumuz rekolte çalışmalarını, bu yıl da büyük bir özenle gerçekleştirdiklerini bildiren Kozoğlu ve Soydan, “Konunun uzmanı bilim adamlarından, Ziraat Mühendislerinden oluşturduğumuz komisyonun incelemelerine göre; geçen yıl yaşanan don olayının etkileri halen devam ediyor. Fındıklıklarda değişen oranlarda külleme hastalığına rastlandı. Bazı bölgelerde bakteriyel yanıklık görüldü. Bütün bölgelerde meyve ağaçlarında normal olan Haziran dökümleri meydana geldi” dediler.
Kozoğlu ve Soydan, komisyonun, son yıllarda fındık üreticilerimizin daha bilinçli olduğunu, yetiştirme tekniklerine uygun olarak fındık tarımı yaptıklarını, her türlü budama, gençleştirme, gübreleme, ilaçlama gibi kültürel uygulamalara önem verdiklerini de tespit ettiğini vurguladılar.
-“Üretici, ihtiyacı kadar fındık satsın, emanete vermesin”-
Komisyonun, bütün bunları da dikkate alarak, fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulanarak, çotanak sayımı yapmış ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak tahmin ettiğine dikkati çeken Kozoğlu ve Soydan, şunları kaydettiler:
“Ülkemizde bu yıl fındıkta devir stokları yoktur. Kabuklu fındık üretimin yaklaşık 500 bin tonu iç fındık olarak ihraç edileceğini tahmin ediyoruz. İç tüketimimizin kabuklu fındık bazında 70-80 bin ton dolaylarında gerçekleşeceği beklentisini taşıyoruz. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda, bu yıl oluşturduğumuz komisyon tarafından 590 bin ton olacağı tahmin edilen fındık üretimimizin, ihracat ve iç tüketimimize ancak yeteceğini söyleyebiliriz. Üreticilerimizin fındığı, ihtiyacı kadar satmaları, emanete vermemeleri gerekir. Bunu yaparlarsa, ürettikleri fındıklarını değerine satabilirler.
Diğer taraftan, 2014 yılında sona eren alan bazlı desteğin 2015 yılından sonra da devamı, fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Çünkü ülkemizde fındık işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük parsellerden oluşmaktadır. Bu nedenle üretimin devam edebilmesi devletin vereceği desteğe bağlıdır. Alan bazlı desteğin bir an evvel açıklanması, bu bakımdan önem arz etmektedir.
-Gençleştirme ve kültürel işlemlerle verim artırılmalı-
Yine ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz Bölgemizde fındık bahçeleri, ekonomik ömürlerini tamamlamışlardır. Ülkemizde dünyanın en kaliteli fındığın üretildiği Doğu Karadeniz’de bahçelerin yaşlanmış ve kültürel işlemlerin de yetersiz olması nedeniyle verim oldukça düşüktür. Fındıkta verimin artırılması şarttır. Dekar başına verim İtalya’da 140, ABD’de 360 kilograma kadar çıkarken, Türkiye’de, 2013 yılında 78, 2014 yılında ise 59 kilogram olmuştur. Gençleştirme ve diğer kültürel işlemlerle dekar başına veriminin artırılması, üretimimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın koordinasyonunda sektör temsilcilerinin yer aldığı bölgesel bazlı projelerle, yaşlanmış olan bu bahçeler gençleştirilmeli, teraslama çalışmalarının yapılmalı, toprak derinliği artırılmalı, sertifikalı fidan kullanımı teşvik edilmeli, bahçeler yenilenmelidir. Dünyaca tanınan ‘Türk Fındığı’ imajının devamı için markalaşma çalışmalarına önem verilmelidir. Gençleştirme çalışmaları yürütülürken, üreticimizin gelir kaybının karşılanması önem arz etmektedir.
Dünya üretiminin üçte ikisinden fazlasını karşılayan üreticimizin bin bir emekle ürettiği fındığın fiyatı, Almanya Hamburg’da bulunan borsa tarafından şekillenmektedir. Bu durum işin doğasına aykırıdır. Aynı işlevi yerine getirecek ürün ihtisas borsalarının kurulması gerekmektedir. Diğer taraftan depolama süresi uzun olan fındıkta, piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, fiyat istikrarı sağlanması ve üreticimizin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi zorunluluktur. Böylece lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesiyle üreticimiz ürününü değerinde pazarlayacak aynı zamanda fiyat istikrarında sürdürülebilirlikle kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilirliği mümkün olacaktır.”
Çiftçilere seslenen Kozoğlu, Soydan ve Oda başkanları, “Yıllardır büyük bir kararlılıkla sürdürdüğümüz kampanyamızı yeniden ve yılmadan hatırlatmak istiyoruz. Çiftçi kardeşim, ihtiyacın kadar ürünü sat, emeğine sahip çık” dediler.
TZOB’un 2015 yılı fındık rekolte tahmini il ve ilçe bazında fındık alanları ve dekar başına verimle şöyle:
İli İlçesi Alanı (Hektar) Verim (Kg/Dekar) Rekolte Tahmini (Ton)
ARTVİN BORÇKA 5.871 85 4.987
ARTVİN ARHAVİ 1.268 53 677
ARTVİN HOPA 391 47 183
ARTVİN MURGUL 651 48 312
ARTVİN MERKEZ 63 47 30
ARTVİN YUSUFELİ 50 44 22
ARTVİN 8.294 74,87 6.210
RİZE FINDIKLI 2.738 45 1.222
RİZE ARDEŞEN 798 94 747
RİZE ÇALIHEMŞİN 10 35 3
RİZE PAZAR 4 33 1
RİZE HEMŞİN 4 32 1
RİZE KALKANDERE 1 30 0
RİZE ÇAYELİ 1 30 0
RİZE 3.556 55,58 1.977
TRABZON YOMRA 6.677 75 5.026
TRABZON ARSİN 6.232 86 5.370
TRABZON ARAKLI 6.051 92 5.545
TRABZON MERKEZ 10.079 71 7.146
TRABZON AKÇAABAT 7.684 104 7.963
TRABZON VAKFIKEBİR 4.107 75 3.091
TRABZON BEŞİKDÜZÜ 3.739 98 3.671
TRABZON MAÇKA 4.114 76 3.141
TRABZON ÇARŞIBAŞI 2.382 70 1.663
TRABZON ŞALPAZARI 1.544 86 1.331
TRABZON SÜRMENE 2.684 86 2.313
TRABZON OF 761 60 457
TRABZON KÖPRÜBAŞI 984 50 494
TRABZON DERNEKPAZARI 491 55 268
TRABZON ÇAYKARA 699 61 427
TRABZON TONYA 364 74 270
TRABZON HAYRAT 269 60 161
TRABZON DÜZKÖY 175 60 105
TRABZON 59.036 82,05 48.441
GÜMÜŞHANE KÜRTÜN 805 88 708
GÜMÜŞHANE 805 87,98 708
GİRESUN TİREBOLU 17.070 77 13.059
GİRESUN BULANCAK 15.951 74 11.745
GİRESUN GÖRELE 9.635 55 5.344
GİRESUN MERKEZ 19.781 72 14.187
GİRESUN ESPİYE 11.297 111 12.531
GİRESUN KEŞAP 10.083 77 7.713
GİRESUN YAĞLIDERE 7.167 60 4.318
GİRESUN PİRAZİZ 8.671 95 8.209
GİRESUN DERELİ 6.451 73 4.688
GİRESUN ÇANAKÇI 2.619 62 1.628
GİRESUN GÜCE 3.452 86 2.971
GİRESUN DOĞANKENT 2.621 66 1.729
GİRESUN EYNESİL 2.931 75 2.186
GİRESUN ÇAMOLUK 11 50 5
GİRESUN ALUCRA 4 41 2
GİRESUN ŞEBİNKARAHİSAR 56 45 25
GİRESUN 117.800 76,69 90.340
ORDU GÖLKÖY 14.067 75 10.492
ORDU FATSA 26.969 103 27.653
ORDU ALTINORDU 27.076 107 28.899
ORDU ÜNYE 29.671 101 30.048
ORDU GÜRGENTEPE 10.128 66 6.723
ORDU ULUBEY 17.674 100 17.716
ORDU KORGAN 8.749 72 6.299
ORDU KUMRU 11.774 76 8.901
ORDU PERŞEMBE 19.330 91 17.496
ORDU İKİZCE 9.432 89 8.350
ORDU AKKUŞ 5.308 64 3.387
ORDU AYBASTI 8.940 73 6.535
ORDU KABADÜZ 8.644 74 6.418
ORDU ÇATALPINAR 4.865 78 3.786
ORDU ÇAMAŞ 7.012 88 6.162
ORDU KABATAŞ 4.668 66 3.071
ORDU ÇAYBAŞI 6.325 74 4.697
ORDU MESUDİYE 3.049 54 1.646
ORDU GÜLYALI 3.248 118 3.818
ORDU 226.929 89,06 202.102
SAMSUN TERME 29.646 71 20.918
SAMSUN ÇARŞAMBA 26.599 69 18.232
SAMSUN SALIPAZARI 16.499 60 9.979
SAMSUN AYVACIK 7.998 90 7.175
SAMSUN TEKKEKÖY 5.629 87 4.880
SAMSUN MERKEZ 5.086 102 5.178
SAMSUN ONDOKUZMAYIS 2.763 137 3.788
SAMSUN BAFRA 2.375 121 2.873
SAMSUN ASARCIK 220 86 188
SAMSUN YAKAKENT 61 70 42
SAMSUN ALAÇAM 189 89 168
SAMSUN KAVAK 131 60 79
SAMSUN LADİK 33 53 18
SAMSUN VEZİRKÖPRÜ 45 56 25
SAMSUN HAVZA 73 58 43
SAMSUN 97.347 75,50 73.500
TOKAT ERBAA 2.752 72,45 1.994
TOKAT 2.752 72,45 1.994
SİNOP AYANCIK 970 79 765
SİNOP TÜRKELİ 170 94 159
SİNOP ERFELEK 615 109 672
SİNOP MERKEZ 70 84 59
SİNOP GERZE 30 51 15
SİNOP 1.855 90,04 1.670
BARTIN MERKEZ 2.200 74 1.629
BARTIN KURUCAŞİLE 1.500 59 882
BARTIN ULUS 1.000 61 610
BARTIN AMASRA 1.300 57 736
BARTIN 6.000 64,29 3.857
KASTAMONU CİDE 2.620 65 1.690
KASTAMONU İNEBOLU 1.341 71 948
KASTAMONU BOZKURT 1.409 60 851
KASTAMONU ÇATALZEYTİN 435 61 267
KASTAMONU DOĞANYURT 635 59 377
KASTAMONU ABANA 211 45 95
KASTAMONU 6.651 63,58 4.229
ZONGULDAK EREĞLİ 9.728 76 7.416
ZONGULDAK ALAPLI 9.751 88 8.592
ZONGULDAK MERKEZ 1.356 87 1.181
ZONGULDAK ÇAYCUMA 701 69 486
ZONGULDAK DEVREK 443 69 307
ZONGULDAK GÖKÇEBEY 60 54 33
ZONGULDAK 22.039 81,74 18.014
BOLU 1.089 82,80 902
BOLU 1.089 82,80 902
DÜZCE AKÇAKOCA 17.767 89 15.894
DÜZCE MERKEZ 13.227 139 18.333
DÜZCE YIĞILCA 8.386 122 10.249
DÜZCE CUMAYERİ 5.481 142 7.804
DÜZCE GÖLYAKA 4.813 135 6.489
DÜZCE ÇİLİMLİ 3.615 146 5.284
DÜZCE GÜMÜŞOVA 3.435 123 4.242
DÜZCE KAYNAŞLI 2.154 103 2.226
DÜZCE 58.878 119,77 70.520
SAKARYA KOCAALİ 15.050 95 14.222
SAKARYA KARASU 16.536 91 15.001
SAKARYA HENDEK 13.617 83 11.324
SAKARYA AKYAZI 8.855 84 7.475
SAKARYA FERİZLİ 4.615 57 2.617
SAKARYA KAYNARCA 4.348 60 2.630
SAKARYA MERKEZ 3.338 60 2.019
SAKARYA KARAPÜRÇEK 2.975 103 3.074
SAKARYA SÖĞÜTLÜ 1.138 76 860
SAKARYA GEYVE 898 74 668
SAKARYA SAPANCA 318 67 212
SAKARYA PAMUKOVA 83 72 60
SAKARYA 71.771 83,82 60.162
KACAELİ KANDIRA 7.441 68 5.071
KOCAELİ MERKEZ 886 67 594
KOCAELİ GÖLÇÜK 131 69 91
KOCAELİ GEBZE 14 69 10
KOCAELİ KÖRFEZ 4 70 3
KOCAELİ KARAMÜRSEL 2 72 1
KOCAELİ DERİNCE 1 73 0
KOCAELİ 8.479 68,05 5.769
TÜRKİYE TOPLAM 693.281 85,16 590.394

