MTO Başkanı: Aşı ikna ekipleri oluşturulmalı

MERSİN - MTO Başkanı Mehmet Antmen, Sağlık Bakanlığı’nın hizmetlerini güçlendirmesi ve aşılama için ikna ekiplerinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

788 kez okundu.
MTO Başkanı: Aşı ikna ekipleri oluşturulmalı Advert

Mersin'de azlana koronavirüs vaka sayıları, yüzyüze eğitimin başlamasıyla yeniden yükselişe geçti. Mersin Tabip Odası (MTO) Başkanı Mehmet Antmen, salgınla mücadelede alınması gereken tedbirler ve aşılamanın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aşılamanın yetersiz olduğun dile getiren Antmen, Türkiye’de şimdiye kadar 108 milyon kişinin aşı olduğunu, ancak tam doz aşılama sayısının ise 43 milyon olduğu söyledi. Şubat veya Mart ayında Biontech ikinci doz aşıyı yapanların Ekim’de 3’üncü doz aşı olması gerektiğini belirten Antmen, "Ekim-Kasım aylarında aşının koruyuculuk etkisi azalacaktır. Onun için aşılamanın önemli olacağını düşünüyorum” dedi. 
 
BAKANLIK SINIFTA KALDI 
 
Sağlık Bakanlığı'nın tam doz aşılama oranını yüzde 67-68 olarak yansıttığını ancak bu verinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Antmen, Türkiye genelinde tam aşılama oranın yüzde 50 olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın pandemi yönetimi ve aşılama konusunda sınıfta kaldığını aktaran Antmen, Sağlık Bakanı'nın sanal medya üzerinden pandemiye ilişkin paylaşımlar yaptığını söyledi. Antmen, “Bakanın görevi twitter üzerinden paylaşım yapmak değildir. Bakanlık, neden toplumun aşılanması için ciddi bir kampanya yapmıyor. Aşının yapılması için bugüne kadar en ufak bir hamle yapılmadı. Bu durum, aşı karşıtlarının, cemaatlerin ve tarikatların elini çok güçlendiriyor. Bakanlık, pratikleriyle bu yapıları üzmemeye çalışıyor” diye konuştu.
 
Mayıs ayında günlük yaklaşık bir buçuk milyon kişinin aşı olduğunu aktaran Antmen, bu sayının şimdilerde 400 ile 500 bine kadar düştüğünü söyledi. Meslek örgütlerinin, odaların ve sendikaların çabası sonucu aşılamada artışın yaşandığını kaydeden Antmen, ancak bu kurumların imkanlarının sınırlı olmasından kaynaklı yeterli düzeyde çalışmalar yapamadıklarını aktardı. Bakanlığın destek sunması durumunda kurumlardaki sağlık çalışanların her koşulda aşı çalışması yapabileceğini kaydeden Antmen, “Gerekirse gecemizi gündüzümüze katıp bu çalışmayı yaparız. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir niyeti yok. Aşılamanın yapılmaması pandeminin bitmemesinde önemli bir faktördür” dedi.
 
KIŞ HAZIRLIĞI YOK
 
İktidarın pandemi politikasına tepki gösteren Antmen, AKP’nin salgına dönük yeterince önlem almadığına dikkati çekti. Kış ayının gelmesiyle birlikte insanların kapalı ortamları kullanacağını ifade eden Antmen, “Hükümetin kışa dönük ne hazırlığı var? Okullar açıldı, hangi önlemler alındı?” diye sordu. Sağlık ve Eğitim bakanlıklarının herhangi bir önlem almadan okulları açtığını sözlerine ekleyen Antmen, bugün PCR testi pozitif çıkanların yüzde 30'nun öğrencilerin olduğunu söyledi. Önlemler alınmadığı takdirde salgından kaynaklı ölümlerde artış yaşanacağı uyarısında bulunan Antmen, “Günde 250 insan ölüyor. Bundan daha vahim ne olabilir. Günde 250 insanımızı kaybediyoruz. Aşı yapılmazsa ve önlemler alınmazsa daha çok insan ölür. Tam doz aşı olanların hastalığa yakalansa bile çok ağır geçirmiyor” diye konuştu. 
 
AŞI KARŞITLARINA TEPKİ
 
Mersin’de aşı gelene kadar 10'u doktor olmak üzere 20 sağlık çalışanını kaybettiklerini hatırlatan Antmen, “Aşılar geldikten sonra daha bir sağlık çalışanı ölmedi. Mersin’de bu süreçte iki sağlık çalışanı öldü, bunlar da aşı karşıtlığı yapan kişilerdi. Tam doz aşı olup da çok ciddi bir kronik hastalığı olmadığı sürece son 6 ayda ölen bir insanı görmedim” ifadelerini kullandı. 
 
Aşı karşıtlarına da tepki gösteren Antmen, “Aşı karşıtlığı yapanlar, ‘Emperyalizmin ve ilaç şirketlerinin oyunudur’ diyor. Aslında aşı karşıtlığı yapanlar, bunların oyununa geliyor. Bunlar, ilaç tekellerinin sözcülüğünü yapıyorlar. Bu şirketlerde ilaç çıkarıp ilaç satacaklar. Bunlar, bilerek mi bilmeyerek mi bu oyuna alet oluyorlar. Aşı karşıtları, insanların ölmesine neden oluyorlar” şeklinde konuştu.
 
AŞI İKNA EKİPLERİ KURULMALI 
 
Aile Sağlık Merkezleri ve İlçe Sağlık Müdürlükleri gibi birimlerden oluşan birinci basamak sağlık hizmetinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Antmen, şunları söyledi: “Birinci basamak sağlık hizmetinin yükünü hafifletip güçlendireceksiniz. Birinci basamak sağlık hizmetini kamusallaştıracaksınız. Her doktora iki ya da 3 sağlık çalışanı vereceksiniz, evleri dolaşıp aşı yapacak. Çok net bir şekilde, aşıyı vatandaşın ayağına götüreceksiniz. Sağlık çalışanlarından oluşan aşı ikna ekipleri oluşturulmalıdır. Bu ortamı sağlayacak olan ise Sağlık Bakanlığı’dır. Bu ekiplerin oluşturulması durumunda 6 ayda salgından kaynaklı sorun kalmaz. Mersin’e 10 tane şehir hastanesini kursanız veya 20 tane özel hastane kursanız, pandemi ile baş edemezsiniz.  Ancak, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirirseniz bu sorunla baş edebilirsiniz.”
 
MA / Mehmet Şah Oruç

MTO Başkanı: Aşı ikna ekipleri oluşturulmalı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Nilüfer Belediye Futbol Spor Kulübü, şampiyon oldu
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil