Borsa İstanbul yurt dışına ayak uydurdu

Bayram tatilinin ardından yurt içi piyasalar yeniden işlem görmeye başlarken kapalı olunan süre zarfında küresel piyasalardaki zayıflık endeksin haftaya negatif bir tonda başlamasına neden oldu.

199 kez okundu.
Borsa İstanbul yurt dışına ayak uydurdu Advert

Bayram tatilinin ardından yurt içi piyasalar yeniden işlem görmeye başlarken kapalı olunan süre zarfında küresel piyasalardaki zayıflık endeksin haftaya negatif bir tonda başlamasına neden oldu. Benzer şekilde EUR/USD paritesinin 1,00 seviyesine gerilemesi ve Fitch’in not indirimi USD/TL’deki yukarı yönlü eğilimin hız kazanmasına neden olurken kur günü teknik açıdan önemli olduğunu düşündüğümüz 17,34 seviyesinin belirgin şekilde üzerinde tamamladı. Makroekonomik veri tarafında ise piyasa etkisi limitli olsa da mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının Mayıs ayında 0,3 puan düşüşle %10,9'a gerilediğini gördük. Haftanın en önemli konu başlığı olan ABD TÜFE rakamının yıllık bazda %9,1’e ulaşarak yukarı yönlü eğilimini güçlü şekilde sürdürmesi faiz artırımları eşliğinde büyümeye yönelik riskleri canlı tutuyor. Bu kapsamda piyasalarda volatilitenin/baskının bir süre daha varlığını korumasını bekliyoruz.

USD/TL: Dolardaki küresel değer kazanımına içeride Fitch’in kredi notunda yaptığı aşağı yönlü revizyon ve giderek derinleşen negatif reel faiz de eklenince TL üzerindeki baskının belirgin şekilde arttığını görüyoruz. 17,34 seviyesinin üzerinde kapanış yapılmasının teknik açıdan kısa vadeli görünümü bozduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan ABD’de enflasyonun yukarı yönlü bir eğilim sergilemesi ise Fed’in güçlü faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik algıyı destekliyor. TCMB’nin faiz oranlarında değişiklik yapmasının beklenmediğini de düşünürsek TL para politikası tarafında anlamlı bir destekten yoksun kalmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul: Yurt dışındaki zayıflığın etkisi ile güne zayıf bir tonda başlayan BIST-100 endeksi kapanışı da %1 oranında eksi ile yaptı. Teknik açıdan 2405 puan desteğinin üzerinde kalınması aşağı yönlü riskleri hafifletse de piyasaların momentum kazanmasını sağlayacak katalistten yoksun olunması ve yurt dışındaki zayıflık görünümün anlamlı şekilde iyileşmesine çok fazla izin vermiyor. Kısa vadede 2360, 2390, 2405, 2420, 2460 puan seviyelerini önemli noktalar olarak görüyoruz.

BIST-30 Ağustos vadeli VİOP kontratı

Günü 2645 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 2630, 2610 ve 2600 destek olarak öne çıkarken yukarıda ise 2680, 2700, 2750 ve 2800 seviyeleri takip edilebilir.

USD/TL Temmuz vadeli VİOP kontratı

Günü 17,7080 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 17,80, 17,95 ve 18,00 direnç noktaları olarak izlenebilir. 17,60, 17,40 ve 17,25 ise destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Kaynak ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

Borsa İstanbul yurt dışına ayak uydurdu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Lübnan topraklarından Dov Dağı bölgesine doğru iki fırlatma tespit edildi
Lübnan topraklarından Dov Dağı bölgesine doğru iki fırlatma tespit edildi
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız