Birecik-Halfeti yolundaki çalışma 3 yıldır bitirilmedi

ŞANLIUURFA - Birecik-Halfeti karayolunda 2019 yılında başlayan çalışmanın bitirilmemesi düzenlenen eylemle protesto edildi.

1237 kez okundu.
Birecik-Halfeti yolundaki çalışma 3 yıldır bitirilmedi Advert

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Birecik İlçe Örgütü, 2 yıl önce heyelan düştüğü için kapatılan Birecik Halfeti Kültür Yolu'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDP Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü, çok sayıda partili ve çevre mahallelerden yurttaş katıldı.

“Turizm yolu değil bitmeyen çile yolu” pankartı ile yol ayrımından çalışmaların sürdürüldüğü alana yürüyen kitle burada açıklama yaptı. Açıklamada konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar, yolun yıllardır yapılmıyor olması sebebiyle yüzlerce yurttaşın ve özellikle fıstık ticareti yapan çiftçilerin mağdur edildiğini ifade etti.

 'NEREDESİNİZ?'

 HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise, Birecik Belediye Başkanı ve kaymakamına seslenerek, “Neredesiniz? 2019’un sonundan şimdiye kadar bu yol kapatılmış. Firmaya ihale verilmiş, 7’inci ayın 20’sinde yolun teslim edilmesi gerekiyordu. Nerede yol” diye sordu. 

Söz konusu yetkililerin yapacakları basın açıklaması öncesi dün yol kenarına gelerek fotoğraf çektirdiğini ifade eden Öcalan, şunları söyledi: “Burası Halfeti, Adıyaman ve Bozova’nın geçiş güzergâhıdır. Birecik esnafı perişan halde. Şuradaki birkaç restoranda çalışan işyeri sahipleri perişan durumda. Mahmut Mirkelam bu ilçede ne yapıyor? Görevi nedir? Firma sahipleri söylüyor, burada birkaç tane tesis var bu tesisler işi yargı yoluna taşıyarak bu yolun yapılmasını engelliyorlarmış. Bu Birecik, Halfeti halkına ve esnafına ihanettir. Şu halde bu yol nasıl bitecek buna inanıyor musunuz? Çalışırsanız bu yol 2 ayda biter. Gerekli olan aletleri getirin çalışmaları yapın, rantınızdan da halkın istihkakını çalmaktan da vazgeçin bakın bu yol nasıl yapılıyor.”

 ‘BU ÇALIŞMA İLE BİTMEZ’

 Yol yapımı sebebiyle yıkım kararı alınan ev sahiplerine de bir yıllık kira dışında başka bir yardım yapılmadığını belirten Öcalan, son olarak şunları söyledi: “Bizim bu rant düzenini durdurmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı dün fotoğraf çekmeye gelmiş. İlçe örgütümüz kaç gündür köylüler, esnaflarla çalışma yürütüyor. Onlar ise çalışmaların önünü almaya çalışıyor. Buradakiler üvey evlat muamelesi görüyor. Buradaki fıstık üreticileri için taban fiyatı bile belirlemiyorlar. 3-5 tane tüccarın vicdanına, insafına kalmışlar. Buradaki yaklaşımların hepsi böyle. Doğaya zarar vermeden bir an önce bu yolu bitirmeleri gerekiyor. Bu yol bu halde bitmez. Birecik’i çantada keklik görüyorlar. ‘Ne yaparsak yapalım Birecik halkını kandırırız zaten’ diyorlar. Birecik ve Halfeti halkımız bu zalimleri görmelidir. Bu zalimler de aklını başına almalıdır. Bu ilçe sahipsiz değildir. Sahibi haktır, köylüdür, çiftçidir.”

 ‘BİRİLERİ ÖLÜNCE Mİ ÇÖZÜM BULACAKSINIZ?’

 HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de, oluşan heyelanın da önünün kesilebileceğini ifade ederek, “Onlar hiçbir önlem alınmadı. Bugün yine heyelan felaketi ile karşı karşıyalar. Burada birileri öldüğünde mi önlem alacaksınız? Biz buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz, sorumluluklarınızı yerine getirerek acil bir şekilde bu yolu yapın” dedi.

HDP Birecik İlçe Eşbaşkanı Halid Bayındır, sürecin takipçisi olacaklarını yineledi.

 

(MA)

Birecik-Halfeti yolundaki çalışma 3 yıldır bitirilmedi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Lübnan topraklarından Dov Dağı bölgesine doğru iki fırlatma tespit edildi
Lübnan topraklarından Dov Dağı bölgesine doğru iki fırlatma tespit edildi
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız
Zorlu: Mülakatsız 100 bin kadro talebimizin arkasındayız