VAKIF MALI ATEŞTİR

VAKIF MALI ATEŞTİR

Bu içerik 2812 kez okundu.

Rızvaniye Camii ve Medresesi ile külliyesi bakımsızlıktan çürüme ve yıkılmayla karşı karşıya.

 

Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından 1736 yılında yaptırılan medrese ve Camii birçok örgenci ve Âlim yetiştirilmesi için düşünülmüş.

 

Külliye şuan bakımsızlıktan dolayı yetkililerin el uzatıp ilgi ve alakasını beklerken eskiden 30 odada örgenciler kalır ve her oda sabah namazından önce bir cüz okur 30 odada okunan cüzler ile güneş doğmadan bir hatim indirilirdi şimdi bu odalar amacı dışında kullanılmakta.

 

Rızvaniye medresesinin güney tarafında dışarıdaki yeşil alanın ihata duvarının olmaması ve izalosyonun yeterli olmaması nedeniyle, çimlerin ve toprakların baskısından dolayı özellikle kış aylarında odaların duvar bölümünden su girmesinden dolayı nem olmakta ve çürümeler olmakta.

Tedbir alınmazsa güney tarafındaki odalar yıkılmayla karşı-karşıya kalacaktır.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesine, Eğitim amaçlı 32 odadan 8 odası 10 yıllığına tahsis edilmiş olup, diğer odalar Rızvaniye Mütevelli heyeti tarafından başka şahıslara verilmiş, amacı dışında kullanılmakta.

 

TYB Şanlıurfa Şubesi tarafından halka ücretsiz olarak, Arapça kursu, hat kursu, Ebru kursu, Osmanlıca kursu, Oymacılık kursları halkımıza ücretsiz hizmet vermekte.

Elektrik kullanımındaki masraflar büyük sorun teşkil etmekte, Vali Ziyaeddin AKBULUT zamanında restorasyonu yapılmış olan Külliyenin elektrik kullanımı tek saat üzerine yapıldığından, şuan odaların kullanımı şahıslarda olduğu için elektrik ödemelerinde sıkıntıların yaşandığı, 40-50 milyar elektrik borcunun olduğu söylenmekte.

 

RIZVANİYE VAKFININ BİLİNEN VE GELİR GETİREN VAKIF MALLARI 

 

Bedesten, Balıklıgöl’ün bir kısmı, Gümrük hanı, Paşabağında olan birçok arsa, Hal

pazarının arsası, Şutim’de 300 dükkân, Atar pazarında dükkânlar, çok büyük geliri olan Rızvaniye vakfı bu paraları nerede ve nasıl kullandıkları halk tarafından merak edilirken, Caminin halılarını bile değiştiremedikleri görülmekte.

 

RIZVANİYE VAKFI NE TÜR HİZMETLER YAPIYOR?

 

Toplumun yararına ne tür hayır ve hasenatları var?

 

Urfa menfaatleri, Tarih ve kültürünü koruma adına ne tür hizmetleri var?

 

İlim talebelerine burs, giyim, yemek gibi yardımları var mı? Merak ediliyor.

 

Camii avlusundaki yeşil alanın bakıma alınması, Tuvaletin hijyenik kurallarına uyması ve ücretsiz olarak hizmet etmesi gerekir. Tuvalete bakan şahısa vakıfın gelirin aylık bağlanması lazım.

 

Rızvaniye Camisinin halılarının eski olduğu ve Kıble yönünde olan camların şeffaf olması gerek, Namazda dururken Balıklıgöl’de yem atan kadın-erkek manzaraları ister istemez namaz kılanları rahatsız etmekte, bu camların buzlu cam olarak değiştirilmesi gerek.

 

Rızvaniye vakfiyesinden, Leylekler gelişi ile cami avlusuna pislerlerse, pislediği için işçi tutula ve tutulan işçilerin ücreti de vakıf tarafından karşılana diye vakfiyesi var. 

 

Vâkıfın geliri insanların, hayvanların ve vakıf binaların, bakımı, eğitimi ve değişimi için kullanılmalıdır.

 

Kendi menfaatleri için kullanılmamalı. “Eskiden vakıf malı dedikleri zaman insanlar ateşten gömlek derlerdi, kendi menfaatlerine kullanmaktan kaçarlardı.”

Rızvaniye vakfı mütevelli heyetinin külliyeye sahip çıkmasını bekliyoruz.

 

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi, Anıtlar Kurulu ve Vakıflar Bölge müdürlüğünün Ecdadımızın bize miras olarak bıraktığı eserlerin ve vakıfların çar-çur edilmemesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelerini bekliyoruz.

 

Başka yazıda buluşmak üzere Allah’a emanet olun.

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti
Filistin Başbakanı Mustafa, İsveç Dışişleri Bakanı Billström ile görüştü
Filistin Başbakanı Mustafa, İsveç Dışişleri Bakanı Billström ile görüştü