TİGEM İşçilerinin Mağduriyeti Meclise

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü TİGEM'de Çalışan Taşeron İşçilerin Maaş Kesintileri İle İlgili Mağduriyeti Meclise Taşıdı.

836 kez okundu.
TİGEM İşçilerinin Mağduriyeti Meclise Advert

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan TİGEM'de çalışan taşeron işçiler bu kez maaşlarından yapılan kesintilerle mağduriyet yaşıyorlar. Maaşlarının neden kesildiğini bilmeyen işçiler öte yandan işsiz kalacak kaygısı taşıyorlar. Konu ile ilgili mağduriyeti HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü Mecliste gündeme getirdi.

Milletvekili Ayşe Sürücü, Yerel basında yer alan habere dayanarak Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 1 milyon 750 bin dekarlık TİGEM arazisini koruyan ve 13 yıldır TİGEM’de taşeron işçi statüsündeki güvenlik görevlileri maaşlarına uygulanan kesintilerden dolayı net maaşlarını alamadıklarını belirtmektedirler. Hala TİGEM’de çalışan güvenlik görevlileri ilçede başka iş imkanı olmaması nedeniyle işten atılma kaygısı taşıdıklarını, bu nedenle isimlerini vermekten çekindiklerini kaydettiler. 13 yıl boyunca TİGEM’de 3 güvenlik firmasının değiştiğini ancak her gelen taşeron firmanın aynı mağduriyeti yaşattığını dile getiren görevlilerden biri, son 1 yıldır Bilge Özel Güvenlik Şirketi bünyesinde çalıştığını, bu firma tarafından da yapılan kesintilerden dolayı net maaşını öğrenemediğini söyledi. Aynı güvenlik görevlisi maaş bordrosunda “Sait kesintileri” başlığı altında yapılan kesintilerin ne anlama geldiğini bilmediğini belirtti. Firmada çalışan 165 görevli dışında 10 tane de resmi görevli olduğunu belirten taşeron işçiler, resmi görevlilerin maaş kesintisi yaşamadıklarını dile getirdiler." dedi.

Çalınan eşyaların parası işçilerden alınıyor iddiası

"1 milyon 750 bin dekarlık bir alandan sorumlu olduklarını, bu alanın etrafında güvenlik tellerinin yetersiz olduğunu, bu yüzden hırsızlık olaylarının yaşandığını belirten görevliler, çalınan eşyaların parasını yıllardır maaşlarından kesildiğini belirtmektedirler." diye belirten Sürücü, "2 vardiya 8 saat çalışan güvenlik görevlileri, çalışma koşullarının çok zor olduğunu aktarmışlardır. Yemek ücretlerindeki sıkıntıyı da belirten görevliler verilen ücretin ancak 10 günlük yemek ihtiyaçlarına yettiğini ifade ettiler. Konuya dair ulaşılan yetkililer güvenlik görevlilerinin ifadelerini doğruladı. Yetkililer, sözleşme gereği söz konusu kesintinin TİGEM tarafından güvenlik işini alan firmaya fatura edildiğini, firmanın da faturayı 165 güvenlik görevlisine bölüştürdüğünü söyledi." ifadelerini kullandı. 

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması için Meclise verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. Taşeron statüsünde ki güvenlik görevlilerinin maaşlarının kesilmesi bilginiz dâhilinde midir?

2. Asgari ücretle zor geçinen güvenlik görevlilerine oluşan zararlardan neden pay çıkarılıyor?

3. 1 milyon 750 bin dekarlık alanın daha fazla güvenlik görevlisine ihtiyacı olduğu bilindiği halde neden gerekli girişimler yapılmamaktadır?

4. TİGEM Güvenlik görevlilerinin maaşlarının kesilmesinden dolayı oluşan mağduriyeti giderecek midir?

5. Toprakların korunmasıyla sorumlu olan güvenlik şirketlerine TİGEM tarafından herhangi bir denetleme yapılmakta mıdır?

6. Resmi görevliler ile taşeron görevliler eşit haklara sahip olmalarına rağmen neden sadece taşeron işçilerinin maaşları kesintiye uğramaktadır?

7. TİGEM Güvenlik görevlilerinin maaşlarının kesilmesinden dolayı oluşan mağduriyeti giderecek midir?

8. Toprakların korunmasıyla sorumlu olan güvenlik şirketlerine TİGEM tarafından herhangi bir denetleme yapılmakta mıdır?

9. Resmi görevliler ile taşeron görevliler eşit haklara sahip olmalarına rağmen neden sadece taşeron işçilerinin maaşları kesintiye uğramaktadır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdakisorularımın, TarımveOrmanBakanıBekir PAKDEMİRLİ tarafındanAnayasa’nın 98 incive TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncumaddelerigereğinceyazılıolarakcevaplandırılmasınısaygılarımlaarzederim.
Ayşe SÜRÜCÜ ŞanlıurfaMilletvekili
YerelbasındayeralanhaberedayanarakŞanlıurfa’nınCeylanpınarilçesinde 1milyon 750 bin dekarlık TİGEM arazisinikoruyanve 13 yıldırTİGEM’detaşeronişçistatüsündekigüvenlikgörevlilerimaaşlarınauygulanankesintilerdendolayı net maaşlarınıalamadıklarınıbelirtmektedirler. HalaTİGEM’deçalışangüvenlikgörevlileriilçedebaşkaişimkanıolmamasınedeniyleiştenatılmakaygısıtaşıdıklarını, bunedenleisimlerinivermektençekindiklerinikaydettiler. 13 yılboyuncaTİGEM’de 3 güvenlikfirmasınındeğiştiğiniancak her gelentaşeronfirmanınaynımağduriyetiyaşattığınıdilegetirengörevlilerdenbiri, son 1 yıldır Bilge ÖzelGüvenlikŞirketibünyesindeçalıştığını, bu firma tarafından da yapılankesintilerdendolayı net maaşınıöğrenemediğinisöyledi. Aynıgüvenlikgörevlisimaaşbordrosunda “Saitkesintileri” başlığıaltındayapılankesintilerin ne anlamageldiğinibilmediğinibelirtti. Firmadaçalışan 165 görevlidışında 10 tane de resmigörevliolduğunubelirtentaşeronişçiler, resmigörevlilerinmaaşkesintisiyaşamadıklarınıdilegetirdiler.
1milyon 750bin dekarlıkbiralandansorumluolduklarını, bualanınetrafındagüvenliktellerininyetersizolduğunu, buyüzdenhırsızlıkolaylarınınyaşandığınıbelirtengörevliler, çalınaneşyalarınparasınıyıllardırmaaşlarındankesildiğinibelirtmektedirler. 2 vardiya 8 saatçalışangüvenlikgörevlileri, çalışmakoşullarınınçokzorolduğunuaktarmışlardır. Yemekücretlerindekisıkıntıyı da belirtengörevlilerverilenücretinancak 10 günlükyemekihtiyaçlarınayettiğiniifadeettiler. Konuyadairulaşılanyetkililergüvenlikgörevlilerininifadelerinidoğruladı. Yetkililer, sözleşmegereğisözkonusukesintinin TİGEM tarafındangüvenlikişinialanfirmayafaturaedildiğini, firmanın da faturayı 165 güvenlikgörevlisinebölüştürdüğünüsöyledi.
Bu bağlamda;
 
1. Taşeronstatüsündekigüvenlikgörevlilerininmaaşlarınınkesilmesibilginizdâhilindemidir?
2. Asgariücretlezorgeçinengüvenlikgörevlilerineoluşanzararlardannedenpayçıkarılıyor?
3. 1milyon 750 bin dekarlıkalanındahafazlagüvenlikgörevlisineihtiyacıolduğubilindiğihaldenedengerekligirişimleryapılmamaktadır?
4. TİGEM Güvenlikgörevlilerininmaaşlarınınkesilmesindendolayıoluşanmağduriyetigiderecekmidir?
5. Topraklarınkorunmasıylasorumluolangüvenlikşirketlerine TİGEM tarafındanherhangibirdenetlemeyapılmaktamıdır?
6. Resmigörevlileriletaşerongörevlilereşithaklarasahipolmalarınarağmennedensadecetaşeronişçilerininmaaşlarıkesintiyeuğramaktadır?
7. TİGEM Güvenlikgörevlilerininmaaşlarınınkesilmesindendolayıoluşanmağduriyetigiderecekmidir?
8. Topraklarınkorunmasıylasorumluolangüvenlikşirketlerine TİGEM tarafındanherhangibirdenetlemeyapılmaktamıdır?
9. Resmigörevlileriletaşerongörevlilereşithaklarasahipolmalarınarağmenneden
sadecetaşeronişçilerininmaaşlarıkesintiyeuğramaktadır?

 

TİGEM İşçilerinin Mağduriyeti Meclise
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yumaklı: Ülke genelinde ‘Orman Benim’ kampanyamızı başlatıyoruz
Bakan Yumaklı: Ülke genelinde ‘Orman Benim’ kampanyamızı başlatıyoruz
“Fatih’te gasp edilen şahıs Suudi Arabistanlı bir turist veya Arap turist çıktı
“Fatih’te gasp edilen şahıs Suudi Arabistanlı bir turist veya Arap turist çıktı" iddiası